Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Γιατί ξήλωσε τις ένοπλες δυνάμεις ο Ερντογάν;



Πολιτικούς και διπλωματικούς τριγμούς προκαλεί η χθεσινή παραίτηση όλης της ανώτατης ηγεσίας των ενόπλων δυναμεων της Τουρκίας.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να πλήθαιναν τα δημοσιεύματα για επικείμενες «αλλαγές» στο στράτευμα, ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, ωστόσο η είδηση των παραιτήσεων έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι 22 εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί κατηγορούνται για την υπόθεση δημιουργίας ιστοσελίδων αντικυβερνητικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο, υπόθεση σχετιζόμενη, με την ευρύτερη έννοια, με τις υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα».
Για την υπόθεση «Εργκένεκον», περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμοι εν ενεργία αξιωματικοί του τουρκικού στρατού βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ως πρόεδρος της Τουρκίας, ενέκρινε το «διορισμό» του διοικητή της χωροφυλακής, στρατηγού Νετσντέντ Οζέλ, ως νέου διοικητή του στρατού ξηράς, ο οποίος στη συνέχεια, όπως συνηθίζεται, θα διοριστεί και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθιστώντας το στρατηγό Ισίκ Κοσάνερ.
Αυτή, όμως, η «ομαδική παραίτηση» είναι η πρώτη σε ολόκληρη την σύγχρονη Ιστορία της χώρας. Ο στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ, αλλά και οι επικεφαλής του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, αποτελούσαν, όπως σημειώνουν αναλυτές, το «κόκκινο πανί» για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, με εκτενή ρεπορτάζ, αναφέρονται στις εξελίξεις στην Τουρκία, μετά και την τελευταία κορύφωση της έντασης στις σχέσεις πολιτικών-στρατιωτικών. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι Τούρκοι (επιχειρησιακά) εμφανίζουν τις… άγριες διαθέσεις τους. Πέρα από τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, τα ελληνο-τουρκικά καλοκαίρια σημαδεύτηκαν από το «Βυθίσατε το Χόρα» αλλά και την τουρκική απόβαση στην Κύπρο…
Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...