Χωρίς αύξηση του εταιρικού φόρου, η Γερμανική Βουλή δεν φαίνεται να δίδει το «ΟΚ» για στήριξη της Κύπρου, σύμφωνα με έκθεση των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών την οποία παρουσιάζει το περιοδικό Spiegel. H έκθεση βρίσκεται στα χέρια της Καγκελαρίου Μέρκελ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καίει τη Λευκωσία αφού γίνονται αναφορές για μαύρο ρωσικό χρήμα στις κυπριακές τράπεζες, ύψους 26 δις δολαρίων.
Υπό τον τίτλο, «Ρωσικοί λογαριασμοί μαύρου χρήματος. Οι Μυστικές Υπηρεσίες προειδοποιούν πριν την οικονομική διάσωση της Κύπρου», το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσιεύει στη σημερινή (4/11/12) γερμανική έκδοση αποκαλυπτικό ρεπορτάζγια την Κύπρο.
Σύμφωνα με την έκθεση, στην περίπτωση που η Κύπρος λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τις τράπεζες, θα διασφαλιστούν οι κάτοχοι ρωσικών λογαριασμών μαύρου χρήματος, και θα δοθεί η ευχέρεια στη Λευκωσία να συνεχίσει το ξέπλυμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυπριακή Κυβέρνηση επιτυχγάνει τη διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων μέσω της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε ρώσους μεγιστάνες.
Βάσει των στοιχείων των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών σήμερα κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ 80 «Ρώσοι Ολιγάρχες».
Το Spiegel φιλοξενεί στο ρεπορτάζ και δήλωση από τον επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Carsten Schneider, ο οποίος ανοίγει για τα καλά το θέμα της αλλαγής του εταιρικού φόρου στην Κύπρο.
«Για να στηρίξουμε μια οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο πρέπει να καθορίσουμε το επιχειρησιακό μοντέλο της χώρας. Δεν είναι δυνατόν και δεν μπορούμε με τα λεφτά των γερμανών φορολογούμενων να εγγυόμαστε και να διασφαλίζουμε τις καταθέσεις ρωσικών λογαριασμών μαύρου χρήματος στις κυπριακές τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα, με τη δήλωση Σόιμπλε, το έγγραφο του Ρόιτερς καθώς και το δημοσίευμα του Spiegel, ο Οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, είπε ότι τέτοια δημοσιεύματα υπήρχαν και παλαιότερα.
Η διαφορά σήμερα είπε, είναι το γεγονός ότι μετά την προσφυγή μας στο μηχανισμό, η Κύπρος είναι πιο ευάλωτη.
Όσο αφορά τα όσα αναφέρει το Spiegel, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ανέφερε ότι η Κύπρος βάσει και της έκθεσης της ΕΕ, έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτό τον τομέα αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Παρόλα αυτά είπε, η Κύπρος έχει το θεσμικό πλαίσιο σε αυτό τον τομέα.
Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται για αύξηση του εταιρικού φόρου, είπε ότι ενδεχόμενη αύξηση του θα αποτελούσε πλήγμα για την Κύπρο, αφού όπως είπε, ο εταιρικός φόρος αποτελεί εργαλείο για μια χώρα που στηρίζεται στις υπηρεσίες.
Σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση, είπε, είναι η διατήρηση του στην Ιρλανδία.