Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Χοιρινό καρέ στο φούρνο με βερίκοκα και δαμάσκηνα


Ενα εύκολο και εντυπωσιακό φαγητό για κάλεσμα. Το καρέ θα το κόψουμε στο τραπέζι. Υπολογίζουμε 2 μπριζολάκια ανά άτομο. Αρα θα χρειαστούμε 2 καρέ.

Προετοιμασία: 20΄
Μαγείρεμα: περίπου 2 - 2½ ώρες

Υλικά (για 8 άτομα):16 μπριζολάκια χοιρινά ενωμένα (2 καρέ χοιρινού, τα παραγγέλνουμε στον χασάπη μας μερικές ημέρες πριν από το κάλεσμα)
24 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια (όσο πιο «ζουμερά» μπορούμε να βρούμε)
24 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
8 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
660 ml ξανθιά μπίρα (2 μπουκάλια)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1½ κουτ. σούπας ξερό θυμάρι
1/3 κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα), προαιρετικά
8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία:Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C, στη λειτουργία του αέρα. 

Βάζουμε τα κρεμμύδια, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την μπίρα. Αφήνουμε τα υλικά να μουσκέψουν και να μαριναριστούν για 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Την μπίρα την κρατάμε. Βάζουμε το κρέας σε μεγάλο ταψί με τα κόκαλα προς τα πάνω, το περιχύνουμε με την μπίρα και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, το αλατοπίπερο και το κάρδαμο. Ψήνουμε για περίπου 2 - 2½ ώρες. Ανά 20 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και περιχύνουμε τα καρέ με τα υγρά του ταψιού. Περίπου 40 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.

Αν χρειαστεί, προς το τέλος, προσθέτουμε λίγο νερό. Οταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε γύρω-γύρω με τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα κρεμμύδια.

Σ' ένα κατσαρολάκι μεταφέρουμε τα ζουμιά από το ταψί και το βάζουμε με ελάχιστο ζεστό νερό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα το φαγητό και την υπόλοιπη τη βάζουμε σε μπολάκι, ώστε να βάζει ο καθένας στο πιάτο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...