Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Δείχνει τον δρόμο στον Πρόεδρο Χριστόφια




Δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πόλυς Πολυβίου



Μονόδρομο αποτελεί πλέον η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της Ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί.
Ο κ. Πόλυς Πολυβίου ξεκαθάρισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει μόνο θεσμική ευθύνη αλλά και προσωπική ευθύνη. Μάλιστα ο κ. Πολυβίου προχώρησε και εξήγησε τη διαφορά μεταξύ θεσμικής και προσωπικής ευθύνης έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο προς τους πάντες το τι εννοεί, λέγοντας συγκεκριμένα πως η θεσμική ευθύνη του εκάστοτε Προέδρου προκύπτει αν κατά τη θητεία του για παράδειγμα σημειωθεί μια έκρηξη σε ένα στρατόπεδο. Αντίθετα η προσωπική ευθύνη του Προέδρου προκύπτει όταν η έκρηξη σημειωθεί τη στιγμή που ο Πρόεδρος γνώριζε την επικινδυνότητα του φορτίου που εξερράγη και ιδιαίτερα μάλιστα όταν το φορτίο φυλάσσεται στο συγκεκριμένο σημείο μετά από απόφαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ο Υπουργός Άμυνας βαρύνεται με θεσμικές και προσωπικές ευθύνες». «Ο Υπουργός Εξωτερικών βαρύνεται με θεσμικές και προσωπικές ευθύνες». «Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας… και δεν μιλώ μόνο για θεσμικές ευθύνες», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πολυβίου.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε επίσης και η τοποθέτηση του κ. Πολυβίου ως προς το τι εστί ανάληψη ευθύνης όπου μεταξύ άλλων σημείωσε πως από τη στιγμή που οι ευθύνες δεν αναλαμβάνονται από τα πολιτικά πρόσωπα, προκαλείται αδιαφορία μεταξύ των πολιτών για το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά πρόσωπα.
Ο κ. Πολυβίου αναφέρθηκε ακόμη στις απαντήσεις του Προέδρου «δεν γνωρίζω», «δεν ενημερώθηκα». «Για μένα αυτό είναι απαράδεκτο» είπε ο κ. Πολυβίου για να σημειώσει πως «η επίκληση της άγνοιας δεν αποτελεί δικαιολογία» για ένα Αρχηγό του Κράτους. Ακόμη τόνισε πως «είναι σχήμα οξύμωρο» να αποδίδονται ευθύνες σε Υπουργούς και εμπλεκόμενους αξιωματούχους «αλλά να μην έχει ευθύνες ο Πρόεδρος του Κράτους».
«Ο Πρόεδρος επέδειξε ασύγγνωστη αμέλεια» με αποτέλεσμα να χαθούν 13 ζωές, κατέληξε ο κ. Πολυβίου για να σημειώσει πως «η κύρια ευθύνη για την τραγωδία βαραίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Τι θα κάνει ο Πρόεδρος;Τα μάτια όλων πλέον βρίσκονται στραμμένα στο Προεδρικό Μέγαρο, για το πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Υπενθυμίζεται πως στις 14 Ιουλίου 2011, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το διάγγελμά του είπε πως «απαίτηση όλων μας είναι η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών, των αιτίων και των λόγων που τελικά προκάλεσαν τη μεγάλη τραγωδία. Η απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους κι αν αυτές βαρύνουν από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο. Οι ευθύνες, σας διαβεβαιώ, θα αποδοθούν και θα αναληφθούν!».
Κατόπιν τούτων αλλά και δημόσιων τοποθετήσεων του γγ του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος θα αναλάβει τις ευθύνες αν του αποδοθούν, όλη η πολιτεία αναμένει την αντίδραση του Προεδρικού και κατά πόσο τελικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραιτηθεί ή όχι.
Πάντως ο κ. Πολυβίου στην πραγματικότητα δεν άφησε κανένα περιθώριο ελιγμού στον Πρόεδρο Χριστόφια ενώ στα 50 λεπτά που παρουσίασε τα ευρήματα του αναφέρθηκε τέσσερεις φορές ξεκαθαρίζοντας πως «ο Πρόεδρος έχει θεσμικές και προσωπικές ευθύνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...