Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Η Ιστορία του καφέ



Η πιο γνωστή ιστορία που γνωρίζουμε για την ανακάλυψη του καφέ, είναι αυτή ενός βοσκού με το όνομα Καλντι.
Ο Κανλτι ψάχνοντας τα πρόβατα του τα βρήκε να κινούνται γεμάτα ενέργεια. Γρήγορα ανακάλυψε ότι είχαν φάει τα φύλλα και του καρπούς ενός συγκεκριμένου φυτού. Όταν δοκίμασε μερικούς από τους καρπούς αυτού του φυτού (κεράσια), πολύ γρήγορα αισθάνθηκε αναζωογονημένος γεμάτος ενέργεια. Ένας μοναχός παρατήρησε μια μέρα την ενέργεια του Καλντι και τον ρώτησε το μυστικό του. Ο Καλντι του είπε για το φυτό, και ο μοναχός πήγε μάζεψε τους καρπούς του φυτού, τα κεράσια και τα πήγε στο μοναστήρι. Οι μοναχοί στο μοναστήρι άρχισαν να το χρησιμοποιούν για να μένουν ξάγρυπνοι στις ολονυχτίες και για τη μελέτη.
Το πιο πιθανό είναι πως αυτή η ιστορία δεν είναι πραγματική παρά μόνο ένας μύθος. Την πραγματική ιστορία για την ανακάλυψη του καφέ δεν την γνωρίζουμε. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως η γενέτειρα του καφέ είναι η Αιθιοπία.

Την πρώτη περίοδο, ο καφές δεν καταναλώνονταν ψημένος, ούτε φτιάχνανε ροφήματα καφέ. Ένας από τα πρώτα ροφήματα με καφέ, ήταν ένα αφέψημα από τα φύλλα και τα κεράσια του καφέ. Επίσης ένα άλλο ρόφημα παρασκευάζονταν με τη ζύμωση του καφέ, το οποίο περιείχε και αλκοολ. Περίπου πέντε αιώνες πριν άρχισε για πρώτη φορά να ψήνεται ο καφές, το γνωστό καβούρδισμα. Ο καβουρδισμένος καφές έπειτα παρασκευάζονταν με τον παραδοσιακό τρόπο (άλεσμα με πέτρες και βράσιμο).
Το δέντρο του καφέ άρχισε να καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις και να παρασκευάζεται ως ρόφημα με την ονομασία qahwa (κάουα)που σημαίνει "αυτό που εμποδίζει τον ύπνο". Ο καφές ήταν αρχικά αποκλειστικότητα των μουσουλμανικών εθνών μέχρι που μεταφέρθηκε λαθραία στην Ινδία, στη Δυτική Ευρώπη και τελικά στην Αμερική. Ο καφές διαδόθηκε στη Ν. Αμερική με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Στην πραγματικότητα, οι Ολλανδοί, από τους πρώτους εμπόρους και καλλιεργητές του καφέ, μετέδωσαν άθελα τους την καλλιέργεια του καφέ στην Αμερική. Δώρισαν ένα δέντρο καφέ στο Λουδοβίκο 14ο και ο αξιωματικόςGabriel Mathieu do Clieu έκλεψε ένα μικρό δενδρύλιο από το δέντρο και το μετέφερε στην Γαλλική αποικία της Μαρτινίκης (νησί της Καραιβικής). Από εκεί βρήκε το δρόμο του για την Ν. Αμερική.
Ο πάπας Κλημέντιος 8ος είχε πει ότι ο καφές είναι τόσο εύγεστος που είναι κρίμα οι άπιστοι να έχουν την αποκλειστική χρήση του. Η ιστορία του καφέ είναι πραγματικά γεμάτη από ενδιαφέροντα περιστατικά όπως την εκτέλεση ενός Τούρκου κυβερνήτη από τον Σουλτάνο επειδή πήγε να απαγορεύση την κατανάλωση καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...