Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: πλαστικό ή αληθινό;




Τι είναι προτιμότερο για την προστασία του περιβάλλοντος; Ένα πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο που μπορούμε να στολίζουμε κάθε χρόνο ή ένα αληθινό;

Πολλοί οικολόγοι ανησυχούν πως η αγορά πραγματικών χριστουγεννιάτικων δέντρων συντελεί στην αποψίλωση των δασών. Ωστόσο, τα πραγματικά δέντρα συχνά προέρχονται από βιώσιμα φυτώρια που αναπτύσσουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον εποχιακό κλάδο των χριστουγεννιάτικων ειδών.
Τα φυτώρια αυτά συχνά βρίσκονται εντός ή πλησίον του αστικού ιστού και δεν απαιτούνται μακρές -και ρυπογόνες- μετακινήσεις. Επιπλέον, έλατα και πεύκα αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ πολλά είδη ριζώνουν και πολλαπλασιάζονται σε αφιλόξενα εδάφη.
Επιπλέον, τα δέντρα που αναπτύσσονται απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Παρότι μέρος του διοξειδίου του άνθρακα επιστρέφει στην ατμόσφαιρα κατά την αποσύνθεση του δέντρου, με ορισμένες μεθόδους απόθεσης (όπως η κομποστοποίηση) ο άνθρακας γυρνάει στο έδαφος.
Για όσους ανησυχούν για τη χρήση φυτοφαρμάκων η ποσότητα που απαιτείται είναι πολύ μικρή, ενώ υπάρχουν και χριστουγεννιάτικα δέντρα οργανικής καλλιέργειας.
Όσον αφορά στα πλαστικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, η κατασκευή τους συνεπάγεται την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή του πλαστικού, αλλά και οι ρύποι μεταφοράς, από τη στιγμή που τα περισσότερα προϊόντα του είδους είναι εισαγόμενα (κυρίως από την Κίνα).
Προβλήματα παρουσιάζει και η απόθεση των πλαστικών δέντρων καθώς αν το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο η βιοδιάσπασή του απαιτεί εκατοντάδες χρόνια, πέραν των τοξικών χημικών ουσιών που εκλύονται κατά τη διαδικασία.
—Εναλλακτικές προτάσεις
Δεν είναι απαραίτητο το δέντρο σας να είναι έλατο ή πεύκο. Ένα ενδημικό φυτό ίσως να αποτελούσε πιο ενδεδειγμένη λύση, πόσω μάλλον αν μπορούσατε να το μεταφυτεύσετε στον κήπο σας.
Σε κάθε περίπτωση σιγουρευτείτε ότι το πραγματικό δέντρο που θα αγοράσετε προέρχεται από καλλιέργεια με νόμιμη σφραγίδα κοπής και ελέγχου.
Τέλος, η μεταφύτευση του ελάτου, αν εξαιρέσουμε τις ελάχιστες περιοχές που θα μπορούσαν να προσφέρουν ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο φυτό (κατάλληλο υψόμετρο, πλησιέστερα ελατοδάση, ταυτότητα είδους με τα αντίστοιχα φυσικά, προστασία της βιοποικιλότητας) είναι μάταια τις περισσότερες φορές, καθώς το φυτό υφίσταται ένα ισχυρό στρες κατά τη μεταφορά του από το φυτώριο στο σαλόνι και στη συνέχεια στο ύπαιθρο.
Τελικά: αληθινό ή πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο; Τα συμπεράσματα και η απόφαση δική σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...