Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Εποχική τριχόπτωση

woman-hair-comb-386Κι όµως, δεν υπάρχει!
Πολλοί από εµάς το φθινόπωρο παραπονιόµαστε ότι χάνουµε τα µαλλιά µας... µαζικά αποδίδοντας το φαινόµενο στην εποχή
. Κι όµως, όπως λένε οι ειδικοί, η εποχική τριχόπτωση δεν είναι παρά ένας µύθος.

Στο κεφάλι µας φιλοξενούνται περίπου 100.000 τρίχες, οι οποίες έχουν τη δική τους ζωή αφού γεννιούνται, αναπτύσσονται, πεθαίνουν και αναγεννιούνται από 10 έως και 40 φορές µέχρι να ολοκληρωθεί οριστικά ο κύκλος τους. Έτσι καθηµερινά µπορεί να χάνουµε φυσιολογικά από 50 έως και 100 τρίχες, οι οποίες όµως, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβληµα (π.χ. γυροειδής ή ανδρογενής αλωπεκία), ανανεώνονται. Γιατί όµως κάποιες εποχές όπως το φθινόπωρο χάνουµε περισσότερα µαλλιά; Για να απαντήσουµε πρέπει πρώτα να έχουµε υπόψη µας κάποιες βασικές γνώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της τρίχας.

Ο κύκλος ζωής των µαλλιών µας
Κάθε τρίχα µας περνάει από τρεις φάσεις εξέλιξης. Η πρώτη είναι η αναγενής, η οποία κρατάει από 2 έως και 6 χρόνια στη διάρκεια των οποίων η τρίχα αναπτύσσεται. Η δεύτερη είναι η καταγενής, η οποία διαρκεί περίπου ένα µήνα. Μέσα σε αυτό το διάστηµα η τρίχα εξασθενεί και «προετοιµάζεται» για την πτώση της και ακολουθεί η τελική φάση, η τελογενής, κατά τη διάρκεια της οποίας (περίπου 5 µήνες) η τρίχα πέφτει αλλά η ρίζα της εξακολουθεί να υπάρχει, οπότε ύστερα από κάποιον καιρό, υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα µαλλιά ξαναγεννιούνται.

Πότε πέφτουν όλα µαζί;
Συχνά µπορεί να συµβεί να περάσουν πολλές τρίχες συγχρόνως στην τελογενή φάση µε αποτέλεσµα να πέφτουν όλες µαζί. Αυτό το φαινόµενο ονοµάζεται τελογενής τριχόρροια και δεν είναι απειλητικό για το µέλλον των µαλλιών µας, αφού πρόκειται για κάτι αναστρέψιµο εφόσον αντιµετωπιστούν τα αίτιά του, τα οποία µπορεί να είναι τα εξής:

Τοκετός
Κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης οι γυναίκες δεν χάνουν καθόλου τρίχες. Έτσι περίπου 2-4 µήνες µετά τη γέννα, τα µαλλιά που δεν έχαναν όλον αυτό τον καιρό µπαίνουν όλα µαζί στην τελογενή φάση µε αποτέλεσµα να πέφτουν οµαδικά. Σε αυτή την περίπτωση, το µόνο που χρειάζεται να κάνουν οι γυναίκες είναι απλώς να περιµένουν να φυτρώσουν οι καινούργιες τρίχες.

Λήψη φαρµάκων
Ένοχα για την τελογενή τριχόρροια θεωρούνται και κάποια φάρµακα όπως τα αντισυλληπτικά (συνήθως παρατηρείται έντονη τριχόπτωση µε τη διακοπή της χρήσης τους), καθώς και κάποια φάρµακα που δίνονται για την αντιµετώπιση προβληµάτων του θυρεοειδούς κ.ά.

Ασθένειες
Κάποιες χρόνιες παθήσεις όπως ο ερυθηµατώδης λύκος αλλά και οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, η σιδηροπενική αναιµία (αν και αµφισβητείται από κάποιους) και η νευρογενής ανορεξία µπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξηµένη τριχόπτωση, η οποία όµως ελέγχεται µε την κατάλληλη αντιµετώπιση του ασθενή.

Ελλιπής διατροφή
Οι πρωτεΐνες (αβγό, ψάρι, κοτόπουλο κ.λπ.) παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας, γι’ αυτό και η έλλειψή τους µπορεί να οδηγήσει στην πρόσκαιρη απώλεια των µαλλιών µας. Ρόλο όµως φαίνεται να παίζει και η ανεπάρκεια ψευδαργύρου (θαλασσινά, ξηροί καρποί κ.λπ.) και βιοτίνης (µοσχαρίσιο συκώτι, φιστίκια κ.ά.).

Άγχος
Πρόκειται για έναν παράγοντα που µπορεί να επηρεάσει τη συνολική µας υγεία και σίγουρα και την εξέλιξη της τριχοφυΐας µας, την οποία συνήθως αναχαιτίζει οδηγώντας µας σε... µαζικές απώλειες.

Άλλες αιτίες
Η απότοµη και αυξηµένη τριχόπτωση µπορεί να οφείλεται επίσης και σε ένα µεγάλο χειρουργείο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι 2-3 µήνες ύστερα από µια τέτοια περίπτωση ο αριθµός των τριχών που χάνουµε καθηµερινά αυξάνεται. Επίσης η κακή φροντίδα των µαλλιών (συνεχές στάιλινγκ, συχνές βαφές κ.λπ.) είναι πιθανό να οδηγήσει στην πτώση τους.

Εγώ γιατί τα χάνω το φθινόπωρο;
∆εν φταίνε ούτε τα πρωτοβρόχια ούτε η πτώση της θερµοκρασίας που τα µαλλιά σας σάς εγκαταλείπουν. Όπως τονίζουν οι ειδικοί,
η εποχική τριχόπτωση είναι ένας όρος που χρησιµοποιείται λανθασµένα, αφού η απώλεια των µαλλιών που πολλοί παρατηρούµε το φθινόπωρο δεν οφείλεται στην εποχή αλλά στο άγχος που νιώθουµε οι περισσότεροι αυτή την περίοδο εξαιτίας του τέλους των διακοπών και της επιστροφής στην καθηµερινότητα.

Η τελογενής τριχόρροια µπορεί να είναι οξεία αλλά και χρόνια (αν διαρκεί πάνω από 6 µήνες). Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να δείτε τον δερµατολόγο σας προκειµένου να γίνει σωστή διάγνωση και να αντιµετωπιστεί η αιτία του προβλήµατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...