Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Πώς γίνεται πρόβλεψη της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς;


Στις περισσότερες χώρες η ρύθμιση της κίνησης στις μεγάλες οδικές αρτηρίες βασίζεται κυρίως στα στοιχεία των προηγούμενων ετών.
Ο έλεγχος της κυκλοφορίας γίνεται συνήθως ως εξής: Μετρούνται τα οχήματα που χρησιμοποιούν τις εθνικές οδούς, αφού έχουν περάσει από έναν τουλάχιστον σταθμό διοδίων, και σημειώνεται η διαδρομή που ακολούθησαν.

Αυτό το σύστημα ελέγχου επιτρέπει τόσο το συσχετισμό κάθε οχήματος με μια ορισμένη διαδρομή όσο και τον υπολογισμό του αριθμού των αυτοκίνητων που κινήθηκαν στις εθνικές οδούς. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται καταχωρίζονται σε τράπεζες δεδομένων και μελετώνται στατιστικά.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι του 2000 και του 2001, μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το καλοκαίρι του 2002, αφού ληφθούν υπόψη και οι περιστασιακές τάσεις, δηλαδή η ροή των οχημάτων στις αμέσως προηγούμενες περιόδους της ίδιας χρονιάς.

Τα αποτελέσματα της μελέτης χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας κατά τις μαζικές εξόδους και τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον, με βάση τον αριθμό των επιβατών που κατά μέσο όρο μεταφέρουν τα αυτοκίνητα υπολογίζεται και το πόσα άτομα ταξιδεύουν στο οδικό δίκτυο ανά πάσα στιγμή.

Στη χώρα μας οι σταθμοί των διοδίων μετρούν τον αριθμό οχημάτων που περνούν απ' αυτά κάθε χρόνο, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια δίνουν στοιχεία και για κάθε μήνα. Παρ' όλα αυτά, τα δεδομένα δεν αξιοποιούνται ικανοποιητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...