Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Εurogroup: «Πρώτη προτίμηση» να μη δοθεί εγγύηση για το ελληνικό δάνειο

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος του Eurogroup

Γιουνκέρ: "Σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα των εγγυήσεων"


To πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία από τη χώρα μας συζητήθηκε στο Eurogroup σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ενώ για μία ακόμα φορά στη συνεδρίαση αποκλείστηκε η παροχή εμπράγματης ασφάλειας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα των εγγυήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι η έκτη δόση θα δοθεί τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν από το ΥΠΟΙΚ, στην εισήγηση που παρουσίασε το EFSF αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήταν σαφής η γραμμή πως πρώτη προτίμηση είναι να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά αν η Φιλνανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, όπως αυτόν που προτείνει το EFSF μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό δε που προτείνει ο κ. Ρέγκλινγκ όπως ανέφερε, είναι πολύ κοντά σε αυτό που εξαρχής πρότεινε και προτείνει η ελληνική κυβέρνηση (μόνο χρηματικές εγγυήσεις κάποιων εκατ ευρώ).

Πάντα σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα έπραξε όπως έπρεπε να πράξει σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου επιδιώκοντας μία διμερή συμφωνία. Διατυπώθηκε ξανά η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φινλανδία, στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του Εuroworking Group, να βρουν μία λύση, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να έχει κόστος, γιατί είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις. Θέλουν να αποτρέψουν την παροχή εγγυήσεων. Για μία ακόμα φορά αποκλείστηκε η παροχή εμπράγματης ασφάλειας, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε χρηματοοικονομικού χαρακτήρα λύση, η οποία δεν ενεργοποιεί αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν δημιουργεί κινδύνους αποζημιώσεων.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στο Eurogroup ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και οι αμφισβητήσεις αυτές προέρχονται από θέματα τα οποία είναι πραγματικά δευτερεύοντα, όπως αυτό των Φιλανδικών εγγυήσεων.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μακρά συνάντηση –που διήρκεσε μιάμιση ώρα– με το Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, του Βελγίου, τον Επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν.Κ. Τρισέ, τον νέο Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, κ.ά.

Εντωμεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η δυνατότητα της Ελλάδας να δίνει εγγυήσεις σε χώρες από τις οποίες λαμβάνει πακέτα βοήθειας.

Στο μεταξύ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία Ecofin το οποίο θα επικεντρωθεί στην αποτροπή της κρίσης χρέους στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...