Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η UBS έχασε σχεδόν €2 δισεκατομμύρια, από έναν υπάλληλό της


Ο ελβετικός επενδυτικός γίγαντας UBS AG, ανακοίνωσε σήμερα, πως υπέστη οικονομική ζημιά ύψους $2 δισεκατομμυρίων
, εξαιτίας των  αυθαίρετων συναλλαγών ενός χρηματιστή της.
Αυτή η μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα του χρηματιστή, θα αναγκάσει την UBS να δηλώσει απώλειες για το  τρίτο τετράμηνο του 2011, αλλά όπως λέει, τουλάχιστον δεν θίχθηκαν οι πελάτες της, χωρίς όμως να δώσει  περαιτέρω λεπτομέρειες.
Μετά την ανακοίνωση, οι μετοχές της εταιρίας έκαναν απότομη βουτιά (10%) αλλά λίγο αργότερα επανήλθαν στα πιο φυσιολογικά τους, και όλα αυτά στη τρίτη επέτειο της πτώχευσης του άλλοτε επενδυτικού γίγαντα Lehman Brothers.
Το κόστος της ασφάλισης των πενταετών ομολόγων της έναντι χρεοκοπίας, ανέβηκε κατά 0.15%, φτάνοντας στο 2.25%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρηματιστής συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία, και πρόκειται για τον 31χρονο Kweku Adoboli που εργάζονταν στο γραφείο του Λονδίνου της UBS.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ΑΡ, οι παράτυπες και αυθαίρετες συναλλαγές του Adoboli, μπορεί να ακυρώσουν τα $2.28 εκατομμύρια που εξοικονόμησε πρόσφατα η UBS, απολύοντας 3.500 εργαζομένους της τα τελευταία δυο χρόνια.
Οι εξελίξεις αυτές θα ξαναφέρουν στο προσκήνιο τις διάφορες διαφωνίες που επικρατούν στην Ελβετία, και έχουν να κάνουν με την UBS, και την ανταγωνιστική της Credit Suisse Group. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, πολλοί είναι αυτοί που πιέζουν τη πολιτική ηγεσία να «μικρύνει» τις δυο αυτές τεράστιες τράπεζες, ακόμη και να αποκοπούν οι επενδυτικές τους δραστηριότητες, έτσι ώστε να επικεντρωθούν στον τομέα private-banking, που ενέχει λιγότερα ρίσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...