Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Χαοτική κατάσταση στα πανεπιστήμια

Χαοτική κατάσταση στα πανεπιστήμια
Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας διαβιβάστηκε την Παρασκευή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι κινήσεις καθηγητών που ζητούν ανοιχτές τις σχολές, ενώαπεργία αποφάσισε για την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου η γενική συνέλευση του συλλόγου καθηγητών των διδασκόντων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Με το νέο νόμο επιφέρονται σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη ακαδημαϊκή δομή των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εν προκειμένω των πανεπιστημίων και κατά συνέπεια και στα συλλογικά και μονομελή όργανα διοίκησής τους» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα, αυξάνονται οι φωνές των καθηγητών που ζητούν ανοιχτές τις σχολές.
Οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου εμφανίζονται διχασμένοι. Σε ανακοίνωσή τους, οι καθηγητές που συμμετέχουν στην Ανεξάρτητη Κίνηση του Παντείου αναφέρουν ότι «τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και να μείνουν ανοιχτά, με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες, να αρχίσουν οι εξετάσεις και να ξεκινήσει ομαλά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά».
«Η πρόκληση ενός νέου μακρού κύκλου ταραχών θα απαξιώσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εθνική και κοινωνική συγκυρία», αναφέρουν.
«Οι πανεπιστημιακοί έχουμε τώρα την κύρια ευθύνη για την ουσιαστική αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, τη βελτίωσή του, την πρόληψη ενδεχόμενων λαθών και προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από υπάρχουσες διατάξεις του νόμου, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί στον δημόσιο διάλογο. Η συλλήβδην απόρριψη και η άρνηση της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τους φοιτητές, όσο και τους διδάσκοντες. Εξάλλου, η αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου κρίνεται στα δικαστήρια, δεν είναι θέμα προσωπικών ή παραταξιακών γνωματεύσεων» καταλήγουν.
Ωστόσο, η γενική συνέλευση του συλλόγου καθηγητών των διδασκόντων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αποφάσισε απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας ότι «συντάσσεται με τη μεγάλη πλειονότητα των συλλογικών οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας (Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύγκλητοι, ΓΣ Τμημάτων, ΓΣ Συλλόγων ΔΕΠ και φοιτητών) και επιβεβαιώνει την απόφασή της για την αναγκαιότητα μη-εφαρμογής και κατάργησης του Ν. 4009/2011 για τα ΑΕΙ».
«Για την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης, η ΓΣ αποφάσισε απεργία και νέα ΓΣ, στις 11 π.μ., στην οποία θα κληθεί ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις, ενώ καλεί όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης ημέρας στους χώρους του Ιδρύματος» αναφέρει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...