Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Έρχονται και νέα deals στις τράπεζες

Έρχονται και νέα deals στις τράπεζες

Κωστόπουλος: Δυόμιση μεγάλες τράπεζες αντέχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ζήτημα χρόνου θεωρείται το επόμενο μεγάλο deal στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας συγχώνευσης των δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, με την συμμετοχή του Κατάρ.

Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι σημερινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι συνενώσεις δυνάμεων, οι συμμαχίες με ξένους στρατηγικούς επενδυτές, φαίνεται ότι αποτελούν προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης».

Ειδικοί στο τομέα, επιχειρώντας να προσδιορίσουν χρονικά τις επόμενες κινήσεις, θεωρούν ότι θα υπάρξει εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποιεί στα δανειακά χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών η BlackRock Solutions, καθώς και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την συμμετοχή των τραπεζών μας στην επιμήκυνση του δημοσίου χρέους.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι και οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολου Ταμβακάκη, ο οποίος τονίζει ότι «με την αποσαφήνιση του τοπίου που θα προκύψει από τις δύο εξαιρετικά σημαντικές διαδικασίες που εξελίσσονται, την Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα στην επιμήκυνση του δημοσίου χρέους και την διαγνωστική έρευνα της ποιότητας του εγχώριου δανειακού χαρτοφυλακίου που, υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, διεξάγει ο οργανισμός BlackRock Solutions, θα προσδιορίσει περαιτέρω τις στρατηγικές επιλογές της, με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της».

Ο κ. Ταμβακάκης είπε, μάλιστα, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας ότι «η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα συνεχίζουν να βρίσκονται απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις την προσεχή περίοδο. H Εθνική Τράπεζα, το ισχυρότερο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, θα αντιμετωπίσει τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες της χώρας με επιτυχία».

Δεδομένη θεωρεί την ενδυνάμωση του τραπεζικού μας συστήματος και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος εκτίμησε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα θετικότερο περιβάλλον στην Ελλάδα». 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η BlackRock Solutions εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρώσει το έργο στη διάρκεια των επομένων τεσσάρων μηνών, οπότε η κάθε υποψήφια προς επιχειρηματική κίνηση τράπεζα θα γνωρίζει πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τράπεζα με την οποία επιθυμεί να συνενώσει τις δυνάμεις με οποιοδήποτε τρόπο. 

Πολύ νωρίτερα φυσικά θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία συμμετοχής των τραπεζών μας στην επιμήκυνση του δημοσίου χρέους.

Μένει να επιβεβαιωθεί εάν ο νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων που ξεκίνησε με την συμφωνία Alpha Bank και Eurobank θα οδηγήσει στις «2,5 μεγάλες τράπεζες που αντέχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», την περίφημη πλέον δήλωση του προέδρου της Alpha Bank που διατυπώθηκε τουλάχιστον μια δεκαετία πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...