Σε ένα άγριο παιχνίδι όπου κυριαρχεί το έντονο παρασκήνιο,
οι απειλές και οι πιέσεις, οι ελιγμοί αλλά και η προετοιμασία για την επόμενη μέρα που θα βρει τον τραπεζικό κλάδο σε ένα καινούργιο περιβάλλον, έχει εξελιχθεί η διαδικασία «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.Με στόχο να έχουν όσο το δυνατότερο λιγότερες ζημιές και να αποφύγουν έτσι επώδυνες λύσεις, οι ελληνικές τράπεζες κυρίως έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα επιβίωσης, καθώς μετά από 10 μέρες, που αναμένεται να τελειώσει η διαδικασία, όλα θα είναι διαφορετικά.
Ανώτατος τραπεζικός παράγοντας, που μετέχει στις διαδικασίες, παραδέχεται τις δυσκολίες και τις κόντρες που έχουν αναδειχθεί τις δύο πρώτες ημέρες των συζητήσεων μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών με εκπροσώπους του IIF, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του EFSF και των τριών από τις μεγαλύτερες τράπεζες διεθνώς που διαπραγματεύονται με τους θεσμικούς μας εταίρους εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα (την Deutsche Bank, την BNP Paribas και την HSBC) αλλά τις αποδίδει σε τεχνικές λεπτομέρειες. Οπως είπε, «υπάρχουν διαφωνίες σε κρίσιμα τεχνικά ζητήματα καθώς καθορίζουν το ύψος της ζημιάς που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες συνολικά, ζημιά που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα σε 2,5 και 6 δισ. ευρώ».
Η διακύμανση
Αυτό το εύρος της διακύμανσης είναι και ο λόγος του άγριου παρασκηνίου, καθώς στην περίπτωση που η ζημιά είναι μόλις 2,5 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν σχεδόν αλώβητες τη διαδικασία του κουρέματος, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν μεγάλες θυσίες.
Θυσίες που -σύμφωνα με στελέχη της αγοράς- είναι αναπόφευκτες εάν κληθούν να καλύψουν περί τα 6 δισ. ευρώ, αφού σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καταφύγουν στους παλαιούς μετόχους που όμως θεωρείται αδύνατον να καλύψουν ζημιές τέτοιου ύψους.
Θυσίες που -σύμφωνα με στελέχη της αγοράς- είναι αναπόφευκτες εάν κληθούν να καλύψουν περί τα 6 δισ. ευρώ, αφού σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καταφύγουν στους παλαιούς μετόχους που όμως θεωρείται αδύνατον να καλύψουν ζημιές τέτοιου ύψους.
Οπως δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, «πρέπει να μπει χρήμα στο μετοχικό κεφάλαιο και πρέπει να κληθούν πρώτοι οι μέτοχοι να απαντήσουν στο αν είναι διατεθειμένοι και πώς είναι διατεθειμένοι να μετάσχουν σε αυτήν την κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα γίνει ούτως ή άλλως, όχι για να μετατραπούν σε δημόσιες τράπεζες, αλλά για να είναι απολύτως υγιείς, σύγχρονες και αποτελεσματικές υπέρ της πραγματικής οικονομίας».
Η άλλη επιλογή είναι η πώληση των «ασημικών» τους, δηλαδή των κερδοφόρων θυγατρικών που έχουν στήσει την τελευταία 20ετία στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και τέλος η αναγκαστική συγχώνευσή τους ή εξαγορά τους από άλλες τράπεζες.
Το παρασκήνιο των δύο πρώτων ημερών περιελάμβανε ακόμα την άρνηση δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών να συνταχθούν με τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας σε μια κοινή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» των ομολόγων.
Η στάση τους ήταν τέτοια που προκάλεσε την αντίδραση των ξένων, οι οποίοι μίλησαν για διαφορετική αντιμετώπιση και έφερε την παρέμβαση του Μαξίμου που θύμισε με νόημα στις τράπεζες τις οφειλές και τη στήριξη του κράτους μέσου του Ταμείου Σταθερότητας. Στο τέλος επικράτησε κοινή γραμμή που θέλει την όποια λύση να είναι ενιαία για όλες τις τράπεζες. Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν ότι από τη στιγμή που προσφέρονται τέσσερις διαφορετικές επιλογές, για όσους συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα, τότε είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει και διαφορετική λογιστική επίπτωση.
Οι εκτιμήσεις από την κυβέρνηση αλλά και τους ίδιους τους τραπεζίτες είναι ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε 10 ημέρες θα πυροδοτήσει την αρχή του νέου κύκλου αναδιάρθρωσης του κλάδου, όπου όλα είναι ανοιχτά.
Ουσιαστικά ξαναβγάζει στην επιφάνεια το πλήθος των προβλημάτων και τους «εφιάλτες» τραπεζιτών αλλά και μετόχων, αφού ενεργοποιούνται ήδη όλα τα κυοφορούμενα σενάρια συγχωνεύσεων των τελευταίων εβδομάδων.
Οπως μας τόνιζε τραπεζίτης, «σήμερα όλοι συζητούν με όλους, αν και η πιο σοβαρή συζήτηση γίνεται μεταξύ δύο μεγάλων τραπεζών».
Yπάρχουν διαφωνίες σε κρίσιμα τεχνικά ζητήματα καθώς καθορίζουν το ύψος της ζημιάς, που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα σε 2,5 και 6 δισ. ευρώ
Στα επικρατέστερα σενάρια για τη διαδικασία του «κουρέματος» σταθερή θέση έχει μια συμφωνία μεταξύ Eurobank – Alpha καθώς και τα δίδυμα Εθνικής και Eurobank, και Εθνικής ? Alpha, αφού θεωρείται, και από στελέχη της κυβέρνησης, ότι η συνένωση αυτών των τραπεζών θα βοηθήσει στο να απορροφηθούν πιο εύκολα οι τριγμοί. Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως με τις αυξήσεις κεφαλαίων που έχουν κάνει ή με αυτές που έχουν προγραμματίσει καθώς και με τη διαχείριση στοιχείων του ενεργητικού τους θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε πώληση θυγατρικών τους στο εξωτερικό.
Το προηγούμενο διάστημα, η Eurobank και η Πειραιώς, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν ή πρόκειται να προχωρήσουν σε διάθεση των συμμετοχών τους σε τράπεζες της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, η μητρική πορτογαλική τράπεζα της Millennium bank, ανακοίνωσε ότι ψάχνει στρατηγικό συνεταίρο στην Ελλάδα μέσω συγχώνευσης με άλλη τράπεζα στη χώρα μας.
Δ.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου