Ηδη από την ίδρυσή του το αμερικανικό κράτος ξόδευε περισσότερα χρήματα απ΄ όσα κέρδιζε, δανειζόμενο από τις αγορές και τους επενδυτές
. Ενδεχόμενη αδυναμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δανείζεται συνεπάγεται ιστορική μείωση της φερεγγυότητάς της, με αυτόματη αύξηση επομένως των επιτοκίων, γεγονός το οποίο θα έπληττε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.Η βίαιη και προβλέψιμη πτώση του δολαρίου θα ασκούσε έντονη πίεση στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, ενώ τα χρηματιστήρια θα έκαναν τόσο απότομη βουτιά που το γεγονός θα ξεπερνούσε σε ένταση ακόμη και την κατάρρευση της Lehman Βrothers. Η κυβέρνηση, ελλείψει κονδυλίων, θα όφειλε να μειώσει αμέσως τις δαπάνες, από 40% που είναι σήμερα, να κάνει μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να οδηγηθεί σε μια ύφεση πολύ πιο δραματική από αυτήν της περιόδου 2007-2009.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας φαίνεται ότι αδυνατεί τόσο να αντιμετωπίσει μια επισφαλή οικονομική κατάσταση, ώστε είναι θεμιτό να αναρωτηθούμε: Μήπως οι ΗΠΑ θα γίνουν μια ακυβέρνητη χώρα; Εξαιτίας του δημοσιονομικού ελλείμματος που ανέρχεται σε 10% του ΑΕΠ, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν πλέον, παρά τα απομεινάρια της παλαιάς εκείνης φήμης που ήθελε την αμερικανική ομοσπονδία «βράχο» οικονομικής σταθερότητας και φερεγγυότητας.
Είναι προφανές ότι οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί έχουν ως μοναδική λύση να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους, ακόμη κι αν είναι σίγουρο ότι το μόνο που θα κάνει αυτή η συμφωνία της τελευταίας στιγμής είναι να κλείσει κάποιες τρύπες- προσωρινά. Κατά συνέπεια, αναμένουμε επιδείνωση της φερεγγυότητας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Σεπτέμβριο.
Με άλλα λόγια, ακόμη και αν υπάρξει συμβιβασμός για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους, η οικονομική εξυγίανση των ΗΠΑ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βελτιωθεί. Και νέα μέτρα-σοκ, επικίνδυνα για τη σταθερότητα της παγκόσμιας πλέον οικονομίας, θα δρομολογηθούν στο άμεσο μέλλον.
Michel Santi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου