Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ 3.000 ΧΡΟΝΩΝ

Τις χρησιμοποιούσε τότε, τις εφαρμόζει και τώρα. Στην ιατρική επιστήμη, το αύριο περνά μέσα από τη γνώση του χθες. Κάνε τη δική σου και κέρδισε ένα υγιές μέλλον



Τις χρησιμοποιούσε τότε, τις εφαρμόζει και τώρα. Στην ιατρική επιστήμη, το αύριο περνά μέσα από τη γνώση του χθες. Κάνε τη δική σου και κέρδισε ένα υγιές μέλλον.

Τσάι
Οι Βρετανοί μάλλον ξέρουν κάτι παραπάνω που δεν χάνουν ποτέ το «tea time», γιατί το τσάι δεν είναι ένα απλό ρόφημα, αλλά μάλλον, όπως δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες, ένας υγρός θησαυρός κλεισμένος μέσα σε μία κούπα. Βέβαια, αν έχεις συνδέσει το τσάι με τους Αγγλους, μάλλον κάνεις λάθος, γιατί οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι διδάξαντες πριν από χιλιάδες χρόνια όταν κατάλαβαν ότι το τσάι είναι φάρμακο.


Σύμφωνα με το μύθο, το τσάι ήταν γνωστό στην Κίνα από το 2700 π.Χ. Επί χιλιετίες αποτελούσε ιατρικής φύσεως ρόφημα, το οποίο ελάμβαναν βράζοντας φρέσκα φύλλα στο νερό. Ωστόσο γύρω στον 3ο αιώνα μ.Χ. το τσάι μετατράπηκε σε ρόφημα που πινόταν καθημερινά κι έτσι ξεκίνησε η καλλιέργεια και η επεξεργασία του.

Το πράσινο τσάι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και είναι πιο πλούσιο σε κατεχίνες (τύπος αντιοξειδωτικού) σε σύγκριση με το μαύρο τσάι. Οι κατεχίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτουν πολλές ιδιότητες: δρουν ενάντια στο διαβήτη, στις φλεγμονές, στα βακτήρια και τους ιούς. Ερευνες σε ανθρώπους έχουν δείξει επίσης ότι το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Πειράματα στο εργαστήριο μαρτυρούν ότι το πράσινο τσάι προστατεύει από τον καρκίνο ή επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, ωστόσο τα αποτελέσματα από μελέτες στους ανθρώπους παραμένουν συγκεχυμένα. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού χαρίζει πνευματική εγρήγορση, κυρίως επειδή περιέχει καφεΐνη.

Αλόη
Το φαρμακείο της φύσης γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των ασθενών, ενώ και πολλοί επιστήμονες υποκλίνονται στις δυνατότητές του. Ενα από τα βασικά συστατικά του είναι το φυτό αλόη, η οποία, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, είναι άκρως δραστική ενάντια σε σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι τα τραύματα, αλλά πιθανώς να αποτελέσει και «κλειδί» ενάντια σε νόσους όπως το AIDS ή ο καρκίνος!

Η καριέρα όμως της αλόης ξεκινά πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια, σύμφωνα με την προφορική παράδοση. Τα πρώτα γραπτά τεκμήρια σχετικά με τη χρήση του Aloe vera ως ήπιου καθαρτικού και ως θεραπείας για τα δερματικά προβλήματα έρχονται από την Αρχαία Αίγυπτο και χρονολογούνται γύρω στο 1500 π.Χ. Πιστεύεται επίσης ότι ο βασιλιάς Σολομών καλλιεργούσε και χρησιμοποιούσε αλόη. Ο Ρωμαίος φυσιοδίφης Πλίνιος γράφει κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. ότι η αλόη είχε πολλές χρήσεις: ο χυμός της χρησιμοποιείτο για την επούλωση τραυμάτων αλλά κι ενάντια στους μώλωπες. Εκχύλισμα των φύλλων του φυτού λαμβανόταν εκ του στόματος ως τονωτικό, καθαρτικό αλλά κι ενάντια στον ίκτερο.

Η αλόη περιέχει δύο ουσίες με θεραπευτικές δυνατότητες: χυμό και τζελ. Το διαφανές τζελ που λαμβάνεται από τα εσωτερικά φύλλα της χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από ελαφριά εγκαύματα, ερεθισμούς του δέρματος και μολύνσεις. Οταν λαμβάνεται από το στόμα φαίνεται να είναι αποτελεσματικό ενάντια στις στομαχικές διαταραχές. Το τζελ της αλόης περιέχει επίσης γαλακτικό μαγνήσιο, ένα αποτελεσματικό αντισταμινικό. Ο χυμός της χρησιμοποιείται ως συστατικό στις περισσότερες λοσιόν, κρέμες και σαμπουάν καθώς μαλακώνει το δέρμα. Περιέχει πολυσακχαρίδια, τα οποία είναι μαλακτικά για το δέρμα.

Τα πολύτιμα όμως συστατικά της αλόης δεν σταματούν εδώ: είναι πλούσια πηγή αλλαντοΐνης, ουσία που επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων. Επιστημονικά στοιχεία που μαρτυρούν τη μεγάλη ικανότητα της αλόης να επουλώνει τραύματα εμφανίστηκαν από το 1930 όταν ακτινολόγοι παρατήρησαν ότι το τζελ της αλόης επιτάχυνε την επούλωση εγκαυμάτων που προκαλούνταν από τις ακτίνες Χ. Από τότε πολλές και διαφορετικές μελέτες επιβεβαίωσαν την ικανότητα του βοτάνου να επουλώνει ουλές από κοψίματα, κρυοπαγήματα αλλά κι εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού. Ορισμένα παράγωγα του φυτού μελετώνται ακόμα και για την πιθανή χρήση τους τόσο ενάντια στο ΑIDS όσο κι ενάντια στον καρκίνο.

Σοκολάτα
Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας, μπορείς να απολαμβάνεις τον σκούρο πειρασμό χωρίς ενοχές. Δεν σου δίνουμε εμείς άφεση αμαρτιών, αλλά οι επιστήμονες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βρίσκουν συνεχώς αποδείξεις σχετικά με την ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στην υγεία. Αν θέλεις όμως να ευχαριστήσεις κάποιους γι' αυτήν την απόλαυση, τότε ψάξε να βρεις τους Μάγιας και τους Αζτέκους. Το κακαόδεντρο άρχισε να καλλιεργείται πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια από αυτούς τους πληθυσμούς, οι οποίοι έφτιαχναν ρόφημα από τους κόκκους του. Ο καρπός του κακαόδεντρου είχε τέτοια δύναμη, που χρησιμοποιείτο ακόμα και ως νόμισμα! Το 1519, ο διοικητής του Μεξικού Χερνάν Κορτές ήπιε για πρώτη φορά το xocoatl, ένα πικρό ρόφημα από κακάο, το οποίο εισήγαγε μετά στην Ισπανία. Από εκεί το κακάο έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Τα προϊόντα όμως του κακάο δεν είναι μόνο απολαυστικά, είναι και υγιεινά, παρότι επί έτη όλοι πίστευαν το αντίθετο. Σύμφωνα με μελέτες, μερικά κομμάτια σκούρας σοκολάτας προλαμβάνουν τις καρδιοπάθειες. Μπορούν να σώσουν την καρδιά ακόμα και των καπνιστών, όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Heart. Ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της σκούρας (74% περιεκτικότητα σε κακάο) και της λευκής σοκολάτας σε 20 άνδρες καπνιστές. Εξέτασαν συγκεκριμένα τη λειτουργία του ενδοθηλίου και των αιμοπεταλίων μετά την κατανάλωση των δύο τύπων σοκολάτας. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές 24 ώρες πριν από τη διεξαγωγή της μελέτης να μην καταναλώσουν καμία τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Στη συνέχεια, οι μισοί κατανάλωσαν σκούρα σοκολάτα, ενώ οι υπόλοιποι λευκή σοκολάτα και υπεβλήθησαν σε καρδιακό υπέρηχο.

Οι ειδικοί είδαν ότι η σκούρα σοκολάτα βελτίωνε την κυκλοφορία του αίματος έως και για οκτώ ώρες. Αναλύσεις αίματος έδειξαν επίσης ότι η δραστηριότητα των αιμοπεταλίων, τα οποία συμβάλλουν στο σχηματισμό θρόμβων, μειώθηκε σχεδόν στο μισό, ενώ τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του οργανισμού αυξήθηκαν σημαντικά μετά από κατανάλωση σκούρας σοκολάτας. Αντιθέτως, η κατανάλωση λευκής σοκολάτας δεν είχε τέτοια επίδραση στον οργανισμό. Το σημαντικό ήταν μάλιστα ότι λίγη μόνο σοκολάτα (όχι περισσότερο από 60 γραμμάρια) ήταν αρκετή για να αποτελέσει «ασπίδα» για την καρδιά.

Αλλη μελέτη Ολλανδών επιστημόνων έδειξε ότι οι τροφές που περιέχουν κακάο μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσουν σε βελτίωση διάφορες περιπτώσεις δυσλειτουργιών του ενδοθηλίου. Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη Zutphen εξέτασαν εάν το κακάο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου. Πραγματοποίησαν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σε 470 ηλικιωμένους άνδρες, οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποιο χρόνιο νόσημα στην αρχή της έρευνας κι έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν επί 15 έτη, κατά τα οποία οι ειδικοί κατέγραφαν τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου.

Οπως προέκυψε, οι άνδρες που ανήκαν στην ομάδα η οποία κατανάλωνε το περισσότερο κακάο (4,18 γραμμάρια κατά μέσο όρο ημερησίως, δηλαδή περίπου δύο μπουκιές) είχαν σημαντικά μειωμένη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνους που ανήκαν στην ομάδα με την μικρότερη κατανάλωση κακάο. Μάλιστα όσοι κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα κακάο από όλους τους εθελοντές εμφάνιζαν μειωμένο κατά το ήμισυ κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά κι από άλλα αίτια. Με όλα αυτά δεν έχεις πλέον αμφιβολία ότι πρέπει να τρέξεις άμεσα στο περίπτερο. Η σοκολάτα υγείας σε περιμένει.

Υδροθεραπεία - Ιαματικά Λουτρά
Τα spa που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο σαν μανιτάρια και σου υπόσχονται ανανέωση δεν είναι τίποτε άλλο από την trendy εκδοχή των ιαματικών λουτρών, που τιμούσαν δεόντως οι αρχαίοι Ελληνες αλλά κι άλλοι λαοί. Νερά πλούσια σε θειούχα, ασβεστούχα αλλά και ραδιενεργά άλατα υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας. Η υδροθεραπεία χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία εδώ και αιώνες σε συνδυασμό με άσκηση, διατροφή, μασάζ, βότανα. Αποτελεί όμως και αναπόσπαστο κομμάτι της συμβατικής ιατρικής, συνήθως στις ΗΠΑ, όπως στις περιπτώσεις τραυματισμών σε αθλητές, οι οποίοι μπαίνουν στο πλαίσιο της αποθεραπείας τους σε ζεστά τζακούζι. Η υδροθεραπεία πιστεύεται ότι ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα, ενώ βοηθά και στην καταπολέμηση του στρες.

Βελονισμός 
Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με πλήθος ιατρικών προβλημάτων καταφεύγουν στις εναλλακτικές θεραπείες και ο βελονισμός κατέχει μάλλον τα πρωτεία των προτιμήσεων. Παράλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύονται μελέτες σχετικά με την επίδραση του βελονισμού σε προβλήματα που ξεκινούν από τους πονοκεφάλους και φτάνουν έως την οστεοαρθρίτιδα και το άσθμα. Η άκρως μοντέρνα αυτή θεραπεία όμως μετρά μόνο περί τα 5.000 χρόνια ζωής. Γεννήθηκε από τον Κινέζο αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ το 2700 π.Χ. και βασιζόταν στη δυϊστική κινέζικη φιλοσοφία σχετικά με τις δύο δυνάμεις του σώματος: το γιν και το γιανγκ. Σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία του δυϊσμού, η ασθένεια και η δυσαρμονία του οργανισμού προκαλούνται από ανισορροπία μεταξύ των δύο δυνάμεων και στόχος του βελονισμού είναι να επαναφέρει την ισορροπία ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.

Η θεραπεία του βελονισμού, η οποία αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς, έχει μπει επανειλημμένως κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων. Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη χρήση της έχουν προκύψει για την ανακούφιση από τη ναυτία και τον εμετό στους ασθενείς που έχουν λάβει νάρκωση λόγω επέμβασης ή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Στοιχεία μελετών έχουν δείξει επίσης ότι ο βελονισμός μπορεί να φανεί χρήσιμος ως συμπληρωματική θεραπεία σε πολλές και διαφορετικές παθήσεις και ιατρικές καταστάσεις: εξαρτήσεις από ουσίες, αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι, οστεοαρθρίτιδα, πόνοι στη μέση, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, άσθμα. Πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Κέντρου για την Εναλλακτική και Συμπληρωματική Ιατρική (ΝCCAM) το οποίο ανήκει στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ έδειξε ότι ο βελονισμός προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και βελτιώνει την κινητικότητα ατόμων με οστεοαρθρίτιδα στην περιοχή του γονάτου. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ καλή συμπληρωματική θεραπεία σε συνδυασμό με τις κλασικές για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Αρκετές σύγχρονες θεωρίες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού. Πιστεύεται ότι η εισαγωγή βελόνων διεγείρει την παραγωγή των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού, όπως είναι οι ενδορφίνες. Αλλοι ειδικοί θεωρούν ότι η διέγερση που προκαλεί ο βελονισμός μπλοκάρει τη μετάδοση των σημάτων του πόνου προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ορισμένοι επιστήμονες στον δυτικό κόσμο υποστηρίζουν πάντως ότι η μείωση του πόνου, που φαίνεται να προκαλεί ο βελονισμός, δεν είναι τίποτε άλλο από απλή... επίδραση εικονικής θεραπείας. Το θέμα πάντως παραμένει ανοιχτό και ο πόλεμος Ανατολής-Δύσης συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...