Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκικά F16 παρενόχλησαν αεροσκάφος εντός FIR Κύπρου


από την Μαρία Στυλιανού 
Απύθμενο θράσος από τους Αττίλες. Νέα κίνηση πρόκλησης από τα κατεχόμενα και την Τουρκία, που δεν δίστασαν, να στείλουν δύο τουρκικά μαχητικά εντός του FIR της Κύπρου, για να…παρενοχλήσουν πολιτικό αεροσκάφος της Εmirates, το οποίο δεν απάντησε σε κλήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.


Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στις 29 Ιανουαρίου. Αεροσκάφος της Emirates, που ερχόταν από το Ντουμπάι με κατεύθυνση τις Κανάριες Νήσους (αριθμός πτήσης UAE 751), εισήλθε στην περιοχή της Κύπρου από τον Αραβικό Κόλπο και έλαβε άδεια από τον Πύργο ελέγχου, για χρήση συγκεκριμένου αεροδιαδρόμου, ο οποίος συνορεύει με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Την στιγμή εκείνη, έλαβε μήνυμα από τον πύργο ελέγχου του «Αεροδρομίου» της Τύμπου. Ωστόσο, ο πιλότος δεν απάντησε, καθώς το αεροδρόμιο της Τύμπου δεν αναγνωρίζεται.

Τότε, σε μια κίνηση πρόκλησης, οι Τούρκοι έδωσαν οδηγίες για απογείωση δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία πλησίασαν το αεροσκάφος, παρενοχλώντας το. Πρόκειται για την πρώτη φορά που παρενοχλείται πολιτικό αεροσκάφος, με τον πιλότο να έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική αναφορά προς την εταιρεία του.

Σημειώνεται πάντως πως δεν υπήρξε κίνδυνος για την πτήση και τους επιβάτες. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπουργό Συγκοινωνιών, Ευθύμιο Φλουρέντζου, μας επιβεβαίωσε το γεγονός, τονίζοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει σε διαβήματα για το περιστατικό τόσο στον ΟΗΕ όσο και στον Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

www.infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...