Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ευθύνες σε Μπουλούτα και Βγενόπουλο για Λαϊκή Τράπεζα


Αποδίδει η έκθεση εσωτερικού ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας

Σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος απορρίπτει τα ευρήματα του εσωτερικού ελεγκτή και επιχειρεί να μειώσει την αξιοπιστία της έκθεσης.
Μια μέρα μετά την προχθεσινή συνέντευξη του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» το περιοδικό InBusinessNews δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του, έκθεση του εσωτερικού ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας σε σχέση με την αγορά Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία «καίει» πρωτίστως τους Ευθύμιο Μπουλούτα, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και Ανδρέα Βγενόπουλο, πρώην εκτελεστικό πρόεδρο.

Η έκθεση, στοιχεία της οποίας μεταδόθηκαν χθες και σε ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΙΓΜΑ», παραδόθηκε στις 22 Μαΐου 2012 στον τότε πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλη Σαρρή. Διενεργήθηκε μετά από αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας, κατονομάζει τους κύριους υπεύθυνους της ζημιάς ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με τον κ. Μπουλούτα, ο εσωτερικός ελεγκτής του Ομίλου Κώστας Κωνσταντίνου χαρακτηρίζει τον χειρισμό του «καταστροφικό». Αναφέρει ότι έδωσε ο ίδιος προσωπικά εντολές για αγορά των ΟΕΔ, δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. για το γραπτό καμπανάκι κινδύνου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και «επέμεινε να μην πωληθούν τα ομόλογα για μείωση των ζημιών της τράπεζας».
Ανάλογες ευθύνες καταλογίζει και στον Ανδρέα Βγενόπουλο ο οποίος επηρέασε, αναφέρει, «άμεσα ή έμμεσα όλες τις αποφάσεις και δεν ενημέρωνε αποτελεσματικά το Δ.Σ.».
Ως υπεύθυνους ο εσωτερικός ελεγκτής του Ομίλου κατονομάζει και τους Sami David και Δημήτρη Σπανοδήμο ενώ μερική και εξ ορισμού μόνο ευθύνη καταλογίζει στον D. Playbell ο οποίος είχε παραγκωνισθεί από τους προαναφερθέντες ανώτερούς του.
Επίσης, ο ελεγκτής καταλογίζει συλλογική ευθύνη στο Δ.Σ., την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου του Ομίλου, στην Επιτροπή Ελέγχου του Ομίλου, την ALCO (Asset and Liabilities Committee), την Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή του Ομίλου (GEXCO) και την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων Αγοράς του Ομίλου για «τουλάχιστον αποτυχία να επιβάλουν ρευστοποίηση των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) έγκαιρα, ώστε οι ζημιές να ήταν σε ανεχτά επίπεδα».
Απάντηση στην έκθεση του εσωτερικού ελεγκτή της Λαϊκής Τράπεζας Κώστα Κωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Σε ανακοίνωση απορρίπτει τα ευρήματα του εσωτερικού ελεγκτή και επιχειρεί να μειώσει την αξιοπιστία της έκθεσης. Επίσης ο κ. Βγενόπουλος υποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι για την καταστροφή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ευθύνονται αυτοί που συναίνεσαν στην απομείωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. «Να μην έχουν καμία αμφιβολία ο κ. Κωνσταντίνου και οι συναυτουργοί του αλλά και όλοι οι υπόλοιποι συκοφάντες ότι θα λογοδοτήσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη», καταλήγει ο κ. Βγενόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...