Μάθε να διαβάζεις το «πρόσωπο» του πούρου…
Το εξωτερικό φύλλο τυλίγματος (wrapper) του πούρου κάνει πολλά περισσότερα από το να περιβάλλει τη γέμιση και το εσωτερικό φύλλο (binder).
Τυλιγμένο ελικοειδώς από την άκρη ως την κεφαλή του πούρου, η προσφορά του wrapper στη συνολική γεύση του πούρου είναι καθοριστική.
Η απόχρωση του wrapper βέβαια δεν συμβάλλει τόσο στη γεύση του πούρου, όσο στη δύναμη και τον πλούτο των αρωμάτων του. Ένας έμπειρος διαλογέας, ο τεχνίτης δηλαδή που ταξινομεί τα έτοιμα πούρα ενός τύπου ανάλογα με τις χρωματικές διαφορές τους, μπορεί να διακρίνει 80 περίπου διαφορετικές αποχρώσεις Capas, όπως ονομάζονται στα ισπανικά τα wrapper!
Για τις ανάγκες του aficionado ωστόσο αρκεί η κατηγοριοποίηση που περιορίζεται στις παρακάτω 7 αποχρώσεις. Ο κανόνας υποδεικνύει ότι όσο πιο σκούρο είναι το wrapper του πούρου, τόσο πιο έντονη και γλυκιά θα είναι η γεύση του…
Claro Claro. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα φύλλα οι αποχρώσεις των οποίων εκτείνονται από το κιτρινοπράσινο και το λαδί -συχνά αναφέρονται και ως Clarissimo και Jade- έως ένα έντονο καστανοπράσινο χρώμα. Οι χρωματισμοί αυτοί οφείλονται κυρίως στην πρώιμη συγκομιδή του φύλλου, που συλλέγεται πριν ωριμάσει πλήρως, όπως και στην επακόλουθη σύντομη φάση αποξήρανσης. Τα wrapper Claro Claro θα τα συναντήσεις και ως Doble Claro, Candela και AMS (American Market Selection), καθότι τα προτιμούν ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενώ πούρα με εξωτερικά φύλλα τυλίγματος Claro Claro έχουν κατά κανόνα πολύ ελαφριά γεύση και αναδίδουν ευχάριστα αρώματα.
Claro. Η αμέσως σκουρότερη απόχρωση μετά την Claro Claro, πρόκειται για φύλλα με ανοιχτό πράσινο χρώμα, τα οποία συχνά έχουν και με μια κιτρινωπή κηλίδα. Τα wrapper αυτά μεγαλώνουν συνήθως σε σκιερό μέρος, όπως για παράδειγμα κάποιες ποικιλίες του Κονέκτικατ, που φέρουν τον χαρακτηρισμό Shade. Τα Claro συλλέγονται πριν από την ολοκλήρωση της ωρίμανσης και αποξηραίνονται στον αέρα. Θα τα συναντήσεις και ως Natural και χρησιμοποιούνται κυρίως για ελαφρά πούρα.
Colorado Claro. Πρόκειται για wrapper με χρώμα ανοιχτό καστανό έως χρυσαφί καστανό και προέρχονται από φυτά που έχουν μεγαλώσει εξίσου στη σκιά και τον ήλιο. Η απόχρωση αυτών των φύλλων δεν εξαρτάται μόνο από το έδαφος, το κλίμα και τη διάρκεια που έχει παραμείνει το φυτό στον ήλιο, αλλά επίσης και από το είδος της μετέπειτα επεξεργασίας (κυρίως της ζύμωσης). Τα Colorado Claro προέρχονται κυρίως από το Καμερούν και δίνουν πούρα μεσαίας δύναμης με εξισορροπημένα αρώματα.
Colorado. Πρόκειται για καστανά wrapper με αποχρώσεις που συχνά φέρουν κοκκινωπές σκιάσεις. Τα Colorados έχουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, ενώ εξαιτίας της μεγάλης προτίμησής τους στη βρετανική αγορά, θα τα συναντήσεις και με τον χαρακτηρισμό EMS (English Market Selection).
Colorado Maduro. Με τον συγκεκριμένο τύπο wrapper περνάμε στη χρωματική κλίμακα των σκούρων εξωτερικών φύλλων τυλίγματος. Διαθέτουν σκούρο καστανό χρώμα, το οποίο υποδεικνύει ότι πρόκειται για πούρα με πλούσιο άρωμα και έντονη, μεστή γεύση, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη στιγμή της συγκομιδής. Το Colorado Maduro συλλέγεται αφού έχει ωριμάσει πρώτα πλήρως το φυτό.
Maduro. Ένα ώριμο φύλλο Maduro χαρακτηρίζεται κυρίως από το βαθύ καστανό χρώμα του και από δύο επιπλέον στοιχεία: είναι ελαιώδες και γλυκό. Εξαιτίας του «λιπαρού» Maduro wrapper, ένα πούρο με τέτοιο εξωτερικό φύλλο τυλίγματος έχει συνήθως πολύ έντονη γεύση, δεν απελευθερώνει ωστόσο την ίδια πληθώρα αρωμάτων όπως ένα Colorado Maduro. Η απόχρωση αυτή συναντάται συχνά στα πούρα Αβάνας παραδοσιακού τύπου, αυτά δηλαδή που έχουν κερδίσει τον σεβασμό χάρη στην ιδιαίτερη δύναμή τους! Τα Maduro είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ισπανία, γι’ αυτό και θα τα βρεις με την ένδειξη SMS (Spanish Market Selection).
Obscuro. H χρωματική κλίμακα των wrapper ολοκληρώνεται με μια απόχρωση που πλησιάζει τους μαύρους τόνους: αρχίζει από ένα πολύ σκούρο καστανό και καταλήγει σε ένα σχεδόν μαύρο χρώμα, γι’ αυτό και θα τα συναντήσεις κι ως Negro. Τα πούρα με wrapper Obscuro χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερα ελαιώδες φύλλο με μια πολύ δυνατή γεύση, χωρίς ωστόσο μεγάλη ποικιλία αρωμάτων. Τα φυτά που παρέχουν αυτή την ποικιλία έχουν παραμείνει στον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, γεγονός που υποδηλώνεται με τον όρο Broadleaf.
Το εξωτερικό φύλλο τυλίγματος (wrapper) του πούρου κάνει πολλά περισσότερα από το να περιβάλλει τη γέμιση και το εσωτερικό φύλλο (binder).
Τυλιγμένο ελικοειδώς από την άκρη ως την κεφαλή του πούρου, η προσφορά του wrapper στη συνολική γεύση του πούρου είναι καθοριστική.
Η απόχρωση του wrapper βέβαια δεν συμβάλλει τόσο στη γεύση του πούρου, όσο στη δύναμη και τον πλούτο των αρωμάτων του. Ένας έμπειρος διαλογέας, ο τεχνίτης δηλαδή που ταξινομεί τα έτοιμα πούρα ενός τύπου ανάλογα με τις χρωματικές διαφορές τους, μπορεί να διακρίνει 80 περίπου διαφορετικές αποχρώσεις Capas, όπως ονομάζονται στα ισπανικά τα wrapper!
Για τις ανάγκες του aficionado ωστόσο αρκεί η κατηγοριοποίηση που περιορίζεται στις παρακάτω 7 αποχρώσεις. Ο κανόνας υποδεικνύει ότι όσο πιο σκούρο είναι το wrapper του πούρου, τόσο πιο έντονη και γλυκιά θα είναι η γεύση του…
Claro Claro. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα φύλλα οι αποχρώσεις των οποίων εκτείνονται από το κιτρινοπράσινο και το λαδί -συχνά αναφέρονται και ως Clarissimo και Jade- έως ένα έντονο καστανοπράσινο χρώμα. Οι χρωματισμοί αυτοί οφείλονται κυρίως στην πρώιμη συγκομιδή του φύλλου, που συλλέγεται πριν ωριμάσει πλήρως, όπως και στην επακόλουθη σύντομη φάση αποξήρανσης. Τα wrapper Claro Claro θα τα συναντήσεις και ως Doble Claro, Candela και AMS (American Market Selection), καθότι τα προτιμούν ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενώ πούρα με εξωτερικά φύλλα τυλίγματος Claro Claro έχουν κατά κανόνα πολύ ελαφριά γεύση και αναδίδουν ευχάριστα αρώματα.
Claro. Η αμέσως σκουρότερη απόχρωση μετά την Claro Claro, πρόκειται για φύλλα με ανοιχτό πράσινο χρώμα, τα οποία συχνά έχουν και με μια κιτρινωπή κηλίδα. Τα wrapper αυτά μεγαλώνουν συνήθως σε σκιερό μέρος, όπως για παράδειγμα κάποιες ποικιλίες του Κονέκτικατ, που φέρουν τον χαρακτηρισμό Shade. Τα Claro συλλέγονται πριν από την ολοκλήρωση της ωρίμανσης και αποξηραίνονται στον αέρα. Θα τα συναντήσεις και ως Natural και χρησιμοποιούνται κυρίως για ελαφρά πούρα.
Colorado Claro. Πρόκειται για wrapper με χρώμα ανοιχτό καστανό έως χρυσαφί καστανό και προέρχονται από φυτά που έχουν μεγαλώσει εξίσου στη σκιά και τον ήλιο. Η απόχρωση αυτών των φύλλων δεν εξαρτάται μόνο από το έδαφος, το κλίμα και τη διάρκεια που έχει παραμείνει το φυτό στον ήλιο, αλλά επίσης και από το είδος της μετέπειτα επεξεργασίας (κυρίως της ζύμωσης). Τα Colorado Claro προέρχονται κυρίως από το Καμερούν και δίνουν πούρα μεσαίας δύναμης με εξισορροπημένα αρώματα.
Colorado. Πρόκειται για καστανά wrapper με αποχρώσεις που συχνά φέρουν κοκκινωπές σκιάσεις. Τα Colorados έχουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, ενώ εξαιτίας της μεγάλης προτίμησής τους στη βρετανική αγορά, θα τα συναντήσεις και με τον χαρακτηρισμό EMS (English Market Selection).
Colorado Maduro. Με τον συγκεκριμένο τύπο wrapper περνάμε στη χρωματική κλίμακα των σκούρων εξωτερικών φύλλων τυλίγματος. Διαθέτουν σκούρο καστανό χρώμα, το οποίο υποδεικνύει ότι πρόκειται για πούρα με πλούσιο άρωμα και έντονη, μεστή γεύση, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη στιγμή της συγκομιδής. Το Colorado Maduro συλλέγεται αφού έχει ωριμάσει πρώτα πλήρως το φυτό.
Maduro. Ένα ώριμο φύλλο Maduro χαρακτηρίζεται κυρίως από το βαθύ καστανό χρώμα του και από δύο επιπλέον στοιχεία: είναι ελαιώδες και γλυκό. Εξαιτίας του «λιπαρού» Maduro wrapper, ένα πούρο με τέτοιο εξωτερικό φύλλο τυλίγματος έχει συνήθως πολύ έντονη γεύση, δεν απελευθερώνει ωστόσο την ίδια πληθώρα αρωμάτων όπως ένα Colorado Maduro. Η απόχρωση αυτή συναντάται συχνά στα πούρα Αβάνας παραδοσιακού τύπου, αυτά δηλαδή που έχουν κερδίσει τον σεβασμό χάρη στην ιδιαίτερη δύναμή τους! Τα Maduro είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ισπανία, γι’ αυτό και θα τα βρεις με την ένδειξη SMS (Spanish Market Selection).
Obscuro. H χρωματική κλίμακα των wrapper ολοκληρώνεται με μια απόχρωση που πλησιάζει τους μαύρους τόνους: αρχίζει από ένα πολύ σκούρο καστανό και καταλήγει σε ένα σχεδόν μαύρο χρώμα, γι’ αυτό και θα τα συναντήσεις κι ως Negro. Τα πούρα με wrapper Obscuro χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερα ελαιώδες φύλλο με μια πολύ δυνατή γεύση, χωρίς ωστόσο μεγάλη ποικιλία αρωμάτων. Τα φυτά που παρέχουν αυτή την ποικιλία έχουν παραμείνει στον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, γεγονός που υποδηλώνεται με τον όρο Broadleaf.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου