Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στην Ε.Ε.

Νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014, το οποίο θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011.




Σε συμφωνία που αποβλέπει στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50%, κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Οπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014, πρόκειται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011. Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν ακόμη το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο ανακοινωθέν, επισημαίνεται ότι οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών.” Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της Τρόϊκα θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα, αναφέρει το ανακοινωθέν των ηγετών της ευρωζώνης.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

Επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος “Ηλιος” και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο

Εξετάζεται το ενδεχόμενο κινεζικής βοήθειας
Κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ανέφερε την Τετάρτη ότι η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο κινεζικής οικονομικής βοήθειας προς την ευρωζώνη «μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, συνδεδεμένου πάντως με το ΔΝΤ, που θα μελετηθεί».
Η ίδια πηγή, ζητώντας να μείνει ανώνυμη, ανήγγειλε συγχρόνως ότι θα επακολουθήσει μια τηλεφωνική συνομιλία που ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα έχει πάνω στο θέμα αυτό με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο.
Δέσμευση Μπερλουσκόνι
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός, δεσμεύθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους να παρουσιάσει την αναλυτική έκτακτη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Από τα όσα διέρρευσαν από τη διάσκεψη των Βρυξελλών, στο οριστικό κείμενο της επιστολής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τους Ευρωπαίους εταίρους, η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύεται να δημιουργήσει ειδική επιτροπή, με έγκυρες προσωπικότητες, για τη μείωση του δημόσιου χρέους και για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα, πρόκειται να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική μετάθεση των δημοσίων υπάλληλων σε κάθε τομέα και κρατική υπηρεσία, ενώ η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να προσφεύγει μαζικότερα στο ταμείο ανεργίας και στην μείωση, αν χρειασθεί, του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.
Από τον Μάρτιο του 2012 πρόκειται να απελευθερωθεί οριστικά το ωράριο των καταστημάτων, θα ενισχυθεί η δημόσια αρχή κατά των τραστ για να στηριχθεί ο ανταγωνισμός, ενώ από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να εξασφαλισθούν δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία.
Οι όροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αναμένεται, επίσης, να γίνουν πιο δεσμευτικοί για τους εργαζόμενους. Η αντίδραση των συνδικάτων, όμως, είναι αρνητική: η γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil, Σουζάννα Καμούσσο, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια επίθεση κατά του νόμου που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις με πάνω από 18 εργαζόμενους, μπορούν να απολύουν μόνο με βάσιμη αιτία». Η Καμούσσο, ανακοίνωσε την άμεση οργάνωση κινητοποιήσεων σε όλη την χώρα.
Όπως μετέδωσαν τέλος, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι «η αντίδραση των εταίρων στο πρόγραμμα που παρουσίασε η Ιταλία, ήταν σαφώς θετική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...