Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Το τίμημα της επιστροφής στη δραχμή


Σε σημαντικές δηλώσεις προέβη ο γνωστός οικονομολόγος Ρουμπίνι σε σχέση με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα:
η Ελλάδα, λέει, θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, να εγκαταλείψει εθελοντικά το ευρώ και να γυρίσει στη δραχμή. Ο κ. Ρουμπίνι παραδέχεται ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι μια «τραυματική εμπειρία» παρόλα αυτά, όπως σημειώνει, οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν η διαδικασία εξόδου είναι ελεγχόμενη και δοθεί η κατάλληλη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών και χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσιονομικού χρέους. Τί επιπτώσεις θα προκαλέσει όμως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και υιοθέτηση της δραχμής;

Ορισμένοι αναλυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τυχόν έξοδος από το ευρώ θα συμβάλει στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας αφού θα είναι δυνατή η υποτίμηση της δραχμής ενώ θα οδηγούσε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πολλές χώρες στο παρελθόν οι οποίες αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα χρέους όπως την Ελλάδα είχαν διακόψει τις συναλλαγματικές τους συνδέσεις και αυτόματα ανέκτησαν την ανταγωνιστικότητα τους μέσω του εξαγωγικού τους τομέα αφού η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κάνει τις εξαγωγές της χώρας πιο ανταγωνιστικές και έτσι μ’αυτό τον τρόπο μειώνονται τα ελλείμματα στους τρεχούμενους λογαριασμούς.

Οι θιασώτες της επιλογής εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ φέρνουν ως παράδειγμα την  Αργεντινή όπου η δραστική νομισματική υποτίμηση οδήγησε στην ανάπτυξη και στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει εγκλωβιστεί σε ένα περιβάλλον όπου δεν μπορεί να ασκήσει δικές της νομισματικές επιλογές με αποτέλεσμα την ολοένα και βαθύτερη ύφεση. Ακόμη και αν δώσουν στην Ελλάδα άλλη οικονομική βοήθεια είναι αδύνατον να καλυφθεί το χρέος που οδεύει με την πάροδο του χρόνου στο 200% του ΑΕΠ!

Τυχόν υποτίμηση του ευρώ είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν από τις εύρωστες οικονομίες του βορρά και ειδικότερα τη Γερμανία. Εξίσου δύσκολο είναι το σενάριο κατά το οποίο θα εφαρμοσθούν πολιτικές μέσω μειώσεων του κόστους παραγωγής και δραστικές περικοπές μισθών για να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Ένα τρίτο σενάριο είναι με αποπληθωριστικές μεθόδους σε μισθούς και τιμές. Αυτή η περίπτωση όμως θα επιφέρει μεγαλύτερη ύφεση. Έτσι όπως υποστηρίζουν διάσημοι οικονομολόγοι όπως ο κ. Ρουμπίνι η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι η μόνη εφικτή λύση.

Υπάρχει όμως και ισχυρός αντίλογος. Μια πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε ανυπολόγιστες απώλειες ζημιών σε κεφάλαια  στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Ευρωζώνης. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτές οι ζημιές για το μέγεθος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμες, εξού και  οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει το κεφάλαιο τραπεζών. Όμως το πολιτικό πλήγμα στην Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιο και ο κίνδυνος επέκτασης του προβλήματος στις ήδη προβληματικές χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία) και εκείνες που είναι στο μεταίχμιο (Ιταλία και Ισπανία) θα ήταν μεγάλος. Ορισμένοι δε διαπιστώνουν ότι οι πρώτοι που θα βρεθούν φοβερά εκτεθειμένοι θα είναι οι κυπριακές τράπεζες!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ελληνική κυβέρνηση η νέα έκθεση του ΔΝΤ το οποίο υποστηρίζει ότι το χρέος για το 2012 αναμένεται να φτάσει το 189% σε σύγκριση με 172% που ήταν η πρόβλεψη του στην προηγούμενη έκθεση. Τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία έρχονται και από το πεδίο της ανεργίας όπου η έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει ότι για το 2012 αναμένεται να φτάσει στο 18,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...