Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Βέτο των ΗΠΑ στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε εχθές ότι η Ουάσινγκτον θα εμποδίσει τις προσπάθειες των Παλαιστινίων
για αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Εάν αυτή η πρόταση έλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αντιταχθούμε πολύ σθεναρά, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι θα ήταν αντιπαραγωγική. Δεν θεωρούμε ότι πραγματικά θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα που θέλουμε, που είναι μια λύση δύο κρατών», τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
 «Αυτό που έχουμε πει είναι πως το ότι οι Παλαιστίνιοι πάνε στον ΟΗΕ είναι ένας περισπασμός, δεν επιλύει το πρόβλημα. Το ζήτημα θα επιλυθεί μόνον εάν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι καταλήξουν σε συμφωνία», πρόσθεσε στη συνέχεια.

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Παλαιστίνιοι θα προσπαθήσουν να θέσουν το αίτημά τους σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.  Σε αυτό το σενάριο έχουν περισσότερες  πιθανότητες να πετύχουν ενώ οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκήσουν βέτο, όπως στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

 «Στο επίπεδο της Γενικής Συνέλευσης έχουμε λιγότερη επιρροή στην διαδικασία. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι όποια ενέργεια λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη θα μπορέσει να οδηγήσει τα μέρη πίσω στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων αντί να τα απομακρύνει κι άλλο», είπε ο Ομπάμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...