Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΚΕΨΗΣ Υποψήφια η ... Αραβική Άνοιξη!



Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία Σκέψης επιβραβεύει κάθε χρόνο άτομα ή οργανώσεις που συνεισέφεραν ουσιαστικά στην υπεράσπιση ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ιδεωδών.
  Μεγάλη φετινή υποψηφιότητα αποτελεί η Αραβική Άνοιξη, συμβολίζοντας τον κοινό αγώνα διάφορων αγωνιστών και ακτιβιστών για τον εκδημοκρατισμό στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το ετήσιο βραβείο από το 1988.

Υποψήφιοι

Αραβική Άνοιξη. Το Ευρωκοινοβούλιο ένιωσε ότι όφειλε να αναγνωρίσει την τεράστια συνεισφορά διάφορων ατόμων στις ιστορικές αραβικές εξεγέρσεις που σκόρπισαν τα κύματα εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή.

"Η Αραβική Άνοιξη είναι σύμβολο για όλους όσους μάχονται για την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των Άραβων", δήλωσαν ευρωβουλευτές.

Η υποψηφιότητα της Αραβικής Άνοιξης, για ξεχωριστή συνεισφορά στο κίνημα, αντιπροσωπεύεται από τους Μοχάμεντ Μπουαζίζι (Τυνησία), Άσμα Μαχφούζ (Αίγυπτος), Άχμεντ αλ-Ζουμπάιρ Άχμεντ Αλ Σανούσι (Λιβύη), Ραζάν Ζειτουνέ και Αλί Φαρζάτ(Συρία).  Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι θεωρείται η σπίθα που εκτόξευσε τις εξεγέρσεις καθώς η συμβολική του ενέργεια να αυτοπυρποληθεί ξεσήκωσε το λαό της Τυνησίας και κατά συνέπεια, τον  υπόλοιπο αραβικό κόσμο.

Ιζελντίν Αμπουελάις. Παλαιστίνιος ιατρός και ακτιβιστής, ηγέτης της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Daughters for Life". Ο αγώνας του έχει στόχο τη συμφιλίωση Παλαιστινίων και Ισραηλινών με τρόπο που να οδηγήσει τους δυο λαούς στην διαρκή ειρήνη. Ο ιατρός έχασε τις τρεις του κόρες κατά την διάρκεια ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα το 2009.

Τζιμίτρη Μπανταρένκα. Δημοσιογράφος και αγωνιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Λευκορωσία.

Μπόρις Μπαχόρ. Σλοβένος υπερασπιστής της ελευθερίας της σκέψης, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ακτιβιστής κατά των απολυταρχικών καθεστώτων. Μεταδίδει τις αξίες του μέσω γραφής.

The San Jose de Apartado Peace Community.  Πρόκειται για μια θλιβερή περιπέτεια των κοινοτήτων της Σαν Χοσέ ντε Απαρντάδο στην Κολομβία που έχουν συγκεντρωθεί κάτω από την σημαία της ειρήνης και δηλώσαν τις κοινότητες τους ουδέτερες στο μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στα στρατεύματα του καθεστώτος  (και τα περιβόητα παρακλάδια τους) και τους αντάρτες της "επαναστατικής" μαρξιστικής οργάνωσης FARC. Οι κοινότητες έχουν πληρώσει ακριβά την απροθυμία τους να βοηθήσουν οποιαδήποτε πλευρά καθώς έχουν στοχοποιηθεί από τους αντάρτες και το στρατό ταυτόχρονα, μετρώντας πάνω από 170 νεκρούς ή απαχθέντες.

Οι υποψηφιότητες του βραβείου Ζαχάρωφ θα αξιολογηθούν τον Οκτώβριο του 2010 από τις ευρωκοινοβουλευτικές επιτροπές ενώ η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Αντρέι Ζαχάρωφ, από τον οποίο βγαίνει η ονομασία του βραβείου, υπήρξε γνωστός πυρηνικός φυσικός και αντιφρονών στο σοβιετικό καθεστώς. Ο φυσικός είχε προέβη σε  τολμηρές, για τον καιρό του,  δημόσιες ενέργειες που είχαν σκοπό τον περιορισμό της συσσώρευσης βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, ένα ενδεχόμενο που θα οδηγούσε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, σύμφωνα με τον Ζαχάρωφ.  Οι ενέργειες του Ζαχάρωφ τον εξοστράκισαν από την θέση του στα σοβιετικά εργαστήρια έρευνας. Υπήρξε θύμα εσωτερικής εξορίας, με την περιβόητη μυστική υπηρεσία της KGB να παρακολουθεί την κάθε του κίνηση.
Ο Ζαχάρωφ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1975 έπειτα από τη διεθνή αναγνώριση του ανθρωπιστικού του αγώνα.

"Με πειστικό τρόπο, ο Ζαχάρωφ έχει τονίσει πως τα απαραβίαστα δικαιώματα του ανθρώπου αποτελούν τη μόνη ασφαλή βάση για πραγματική και διαρκή διεθνή συνεργασία", δήλωσε η Επιτροπή Νόμπελ στην απονομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...