Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Σύμφωνα με το περιοδικό «Smithsonian»Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011 2:03 μμ Παρθενώνας και Σαντορίνη στη λίστα με τους «43 τόπους που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις»


«Σαν να βρισκόμουν σκαρφαλωμένος στην άκρη του κόσμου» γράφει ο συντάκτης του άρθρου για την αίσθηση, που απολάμβανε στη Σαντορίνη.Ουάσινγκτον: Σε λίστα του περιοδικού «Smithsonian» με τις 43 καλύτερες
ταξιδιωτικές προτάσεις περιλαμβάνεται ο Παρθενώνας και η Σαντορίνη. Άλλοι προορισμοί που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι οι Πυραμίδες της Γκίζας, η Έφεσος, η Κόστα Ρίκα, τα νησιά Γκαλάπακος και το Μάτσου Πίτσου.

Για τον Παρθενώνα, το περιοδικό δημοσιεύει αρκετές πληροφορίες, τόσο ιστορικές, όσο και για την προσπάθεια αναστήλωσής του.

Δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αυτά που αφαίρεσε ο Άγγλος Λόρδος Έλγιν από το μνημείο μεταξύ 1801 και 1803, πουλώντας τα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου παραμένουν έως σήμερα. 

Αναφέρεται, μάλιστα, σε δήλωση του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, έναν από τους σχεδιαστές του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και της αίθουσας του Παρθενώνα, σύμφωνα την οποία ελπίδα του είναι η επανένωση των Μαρμάρων σε ένα ενιαίο μέρος, ώστε ο κόσμος να μπορεί να μάθει όλη την ιστορία.

«Σαν να βρισκόμουν σκαρφαλωμένος στην άκρη του κόσμου» γράφει ο συντάκτης του άρθρου για την αίσθηση, που απολάμβανε στη Σαντορίνη, όταν επισκέφτηκε το νησί των Κυκλάδων. 

Η μοναδική γεωγραφία και η άγρια ομορφιά του είναι ικανά στοιχεία για να ξεσηκώσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ενώ η θέα στον βαθύ κόλπο της, που σχηματίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από περίπου 3.600 χρόνια, «σου κόβει την ανάσα», γράφει χαρακτηριστικά.

Αναφέρει ακόμη την εντύπωση που έκανε το νησί στον Βρετανό συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ, ο οποίος πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα. «Δεν είναι καθόλου παράξενο που υπάρχουν ελάχιστες -αν υπάρχουν- καλές περιγραφές της Σαντορίνης: Η πραγματικότητα είναι τόσο εντυπωσιακή που η πεζογραφία και η ποίηση αναγκάζονται να υποχωρήσουν μπροστά της», γράφει στο έργο του «Ελληνικά Νησιά». 

Το άρθρο κάνει λόγο και για την κουζίνα του νησιού, μνημονεύοντας τα τοματίνια, τη φάβα, τις καρυδόπιτες, το γιαούρτι με μέλι και -κυρίως- το κρασί που παράγουν τα ηφαιστειογενή εδάφη του. 

Όσο για τις παρθένες παραλίες της Σαντορίνης, μόνο καλά λόγια έχει να πει. Δίνει, ωστόσο, δύο συμβουλές για τις μαύρες αμμουδιές, που απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου: χοντρές πετσέτες και, φυσικά, σανδάλια.

«Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο χαρακτηριστικό της Σαντορίνης είναι η ηρεμία που αποπνέει», καταλήγει το άρθρο. 

«Ο καθαρός αέρα και τα ήσυχα δρομάκια της Οίας, ο ήχος από τις καμπάνες των εκκλησιών, οι μαυροντυμένες ηλικιωμένες γυναίκες που κάθονται στις εξώπορτες των σπιτιών και οι κότες που κακαρίζουν στους κήπους της κουζίνας, δίνουν την αίσθηση ότι η Σαντορίνη είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει, ένας σπάνιος τόπος για να επισκεφτεί κανείς» γράφει ο συντάκτης.

Το περιοδικό «Smithsonian» αποτελεί έκδοση του διάσημου μουσείου Smithsonian που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...