Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Sabah: Η Ελλάδα είχε δεχθεί περιορισμό των χωρικών υδάτων της

Για δέσμευση της Ελλάδας να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου
, κάνει λόγο στο βιβλίο του ο πρώην εμπειρογνώμονας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Ντενίζ Μπουλούκμπασι, ο οποίος συμμετείχε μέχρι και τον 36ο κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας, που "αισίως" συμπληρώνουν σήμερα τον 50ό.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, που επικαλείται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, στο βιβλίο του, ο ίδιος φέρεται να προσδιορίζει τις περιοχές όπου η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τον περιορισμό των χωρικών της υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Πρόκειται για:
* Τις περιοχές που βρίσκονται μπροστά στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
* Την ανατολική πλευρά και τα νότια και βόρεια παράλια της Σαμοθράκης και της Λήμνου που βλέπουν προς την Τουρκία
* Τις βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου
* Τη βόρεια πλευρά της Σάμου
* Τη βόρεια, τη νότια και τη δυτική πλευρά της Ικαρίας
* Την περιοχή με καθεστώς ανοιχτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από τη Μύκονο και τη Ικαρία
* Το δίαυλο Ρόδου-Καρπάθου, το δίαυλο Κάσου-Κρήτης και το δίαυλο Αντικυθήρων-Κρήτης
Ο Μπουλούκμπασι δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα, ότι "αντίθετα με αυτό που είναι γνωστό, στις διερευνητικές συνομιλίες η Τουρκία δέχτηκε οι διαφορές των δύο χωρών να λυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".
Την άμεση ενημέρωση των Βουλευτών ζητάει ο ΣΥΝ
Να ενημερωθεί η Βουλή για τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο και να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ζητεί, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ και ταυτόχρονα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απαράδεκτο να ενημερώνονται τα πολιτικά κόμματα και η κοινή γνώμη της χώρας από ανεπίσημα τουρκικά δημοσιεύματα για πτυχές των, μέχρι σήμερα, 50 κύκλων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ευαίσθητα εθνικά μας θέματα.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ "απαιτεί να υπάρξει ενημέρωση στην Ελληνική Βουλή για τις εξελίξεις των συνομιλιών" και προσθέτει ότι η μυστική διπλωματία δεν είναι προς όφελος των λαών και ενέχει κινδύνους πολύπλευρων εκμεταλλεύσεων για ιδιοτελείς σκοπούς, ακόμα και εσωτερικής κατανάλωσης.
"Το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, που άπτονται αυτού του ζητήματος, οφείλουν να διευθετηθούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", επισημαίνει ο ΣΥΝ, υποστηρίζοντας ότι η προοπτική αυτή "είναι μια λύση που διασφαλίζει τόσο την διαφάνεια όσο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών προς όφελος και των δύο γειτονικών λαών, σε μια εποχή όπου η βαθιά οικονομική κρίση δεν επιτρέπει κανενός είδους μικροτυχοδιωκτισμούς αλλά ούτε και εφησύχαση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...