Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Είχε αρχαία από όλες τις περιόδους Αρχαιοκάπηλος συνελήφθη και στο Ρέθυμνο

Έναν ολόκληρο θησαυρό από αρχαία αντικείμενα έκρυβε στο σπίτι του στο Ρέθυμνο που είχε μετατρέψει σε πραγματικό… μουσείο ένας 77χρονος κάτοικος της πόλης!
Στην προσωπική του «συλλογή» είχε αρχαία από όλες τις περιόδους της ιστορίας που εξετάζεται πώς βρέθηκαν στα χέρια του, αλλά και αν συμμετείχε σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Οι δυο αρχαιολόγοι της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 28ηε Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που παρευρέθηκαν στην έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί, έμειναν άναυδοι από αυτά που αντίκρισαν στο σπίτι του ηλικιωμένου αρχαιοκάπηλου. Τα αρχαία που είχε στην κατοχή του προέρχονταν από την αρχαϊκή προκλασσική περίοδο (ένα  κεφάλι από ειδώλιο), την κλασσική εποχή (ένα κομμάτι από ειδώλιο), την ελληνιστική περίοδο (πέντε υφαντικά βάρη, ένα κομμάτι από πίθο), την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο (μια πήλινη σφήνα, ένα  κιονόκρανο, ένας κιονίσκος), την παλαιοχριστιανική εποχή (ένας κιονίσκος, μια πήλινη σφραγίδα, έξη λύχνοι, ένας λαιμός οινοχόης, ένα κομμάτι αμφορέα), τη βυζαντινή περίοδο (30 νομίσματα, μία βάση γυάλινου αγγείου, μία  πήλινη μήτρα διπλής όψεως, τέσσερις λύχνοι), τη μεταβυζαντινή περίοδο (17 βιβλία), την τουρκική εποχή (ένα μικρό πήλινο αγγείο, έξη πήλινα σφαιρίδια, μία αιχμή, ένα  κομμάτι από μαρμάρινη τράπεζα, 16 πήλινοι λουλάδες), τον 19ο αιώνα (μία πόρπη από φίλντισι, μία εκκλησιαστική εικόνα) και ακόμη 17 θραύσματα και όστρακα διαφόρων περιόδων, ένα πήλινο σφαιρίδιο και δυο χάρτινα κουτιά με θραύσματα από γυάλινα και πήλινα αγγεία!

Όλα τα κατασχεθέντα αντικείμενα εστάλησαν για εξέταση στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, ενώ ο 77χρονος θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου. Στο μεταξύ, εξετάζεται η συμμετοχή του και άλλες περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...