Σοβαρά ερωτήματα για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων που θα πραγματοποιηθούν το 2012 στο Λονδίνο
προκαλούν τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώνονται εδώ και τρεις μέρες σε διάφορες πόλεις της Αγγλίας.Τα επεισόδια, τα χειρότερα που σημειώνονται στο Λονδίνο από τις ταραχές του 1981 στο Μπρίξτον ξέσπασαν μετά τον θάνατο του 29χρονου Βρετανού Μαρκ Ντάγκαν στο Τότεναμ απόανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία την περασμένη Πέμπτη.
Η πολυδιαφημισμένη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου, η οποία το ερχόμενο έτος θα είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της τάξης στη διάρκεια του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στο κόσμο δέχεται σοβαρές επικρίσεις, καθώς για τρίτη μέρα η ατμόσφαιρα σε αρκετές συνοικίες του Λονδίνου λόγω των συγκρούσεων μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων παραμένει πολεμική.
Μάλιστα, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές των βρετανικών ΜΜΕ, τα επεισόδια σημειώνονται σε μια εποχή με έντονο κλίμα δυσαρέσκειας στη χώρα, με την οικονομία σε δεινή κατάσταση και την κυβέρνηση να επιβάλλει σκληρά μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ.
Αν και η βρετανική κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη» την εκδήλωση της οργής των νεαρών, ιδίως τις πυρπολήσεις που ακολούθησαν, τονίζοντας ότι «έχει ξεκινήσει έρευνα» για την απόδοση ευθυνών.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα άκρως επικριτικά άρθρα των Βρετανικών Μέσων Ενημέρωσης για τηνασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, τα οποία έπεσαν στο κενό.
Η Βρετανία δέχθηκε καίριο πλήγμα στο τομέα της ασφάλειας και της οργάνωσης της, στα οποία θεωρείτο άρτια και το χειρότερο για αυτήν είναι ότι δείχνει αδύναμη να ελέγξει έστω στο ελάχιστο την οργή των νεαρών διαδηλωτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου