Η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Moody's απασχολεί σήμερα αρκετές μεγάλες γερμανικές εφημερίδες.Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "Η επόμενη περίπτωση". Η Neue Osnabrücker Zeitung είναι πεπεισμένη ότι θα ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση της Κύπρου και αυτό θα συμβεί, όπως γράφει, για δύο λόγους. "Πρώτον, διότι η Κύπρος χρειάζεται δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την καταστροφική έκρηξη στα μέσα Ιουλίου και δεύτερον γιατί η νησιωτική πολιτεία είναι συνδεδεμένη με την υπερχρεωμένη Ελλάδα". Τέλος, ηStuttgarter Zeitung με τον τίτλο "Τώρα διολισθαίνει και η Κύπρος στη δίνη των χρεών" σημειώνει πως "ο Πρόεδρος της Κύπρου δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις μετά την καταστροφική έκρηξη, παραμένει, όμως, προσκολλημένος στο αξίωμά του".
Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται δραματικά, κυρίως μετά την πρόσφατη υποβάθμισή της κατά δυο βαθμίδες. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, προειδοποιεί ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη.
Στο επίκεντρο της κυβερνητικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η ολοένα και πιο επισφαλής οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2008.
Το γεγονός επίσης πως οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, Bank of Cyprus και Marfin Bank, έχουν χορηγήσει το 40% των δανείων τους στην Ελλάδα και κατέχουν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 6 δισ. Ευρώ, δημιουργεί νέα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία.
Η μεγάλη έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στις 11 Ιουλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους και κατέστρεψε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο προμήθευε τους Ελληνοκυπρίους με το ήμισυ του απαιτούμενου ρεύματος, δυσχεραίνει την κατάσταση.
Η ζημία από την έκρηξη ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας ή το 43% του προϋπολογισμού. Κατά συνέπεια, αναμένεται να αυξηθεί και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που το 2010 βρισκόταν σε ποσοστό 5,3%. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή προγράμματος λιτότητας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δέχεται ολοένα και περισσότερα πυρά κριτικής. Πυροσβεστικό Σώμα και στρατός είχαν προειδοποιήσει κατ επανάληψη για κίνδυνο έκρηξης. Οι επικριτές του Χριστόφια τον κατηγορούν για ανικανότητα και ιδεολογική αγκύλωση. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτησή του, ο Πρόεδρος δεν υποχωρεί στις πιέσεις και ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου