Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ελλάδα, η πιο απαισιόδοξη χώρα στον κόσμο

Η πιο απαισιόδοξη χώρα του κόσμου είναι η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα της Nielsen για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο δείκτης υποχώρησε για πρώτη φορά στις41 μονάδες, ενώ παγκοσμίως, ο δείκτης έπεσε για πρώτη φορά μετά το 2009 σε επίπεδα κάτω των 90 μονάδων.
Στο δείκτη της Παγκόσμιας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, οι 100 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Στις πρώτες θέσεις, με 98 και 94 μονάδες βρίσκονται Ασία/Ειρηνικός και Μέση Ανατολή αντιστοίχως. Απαισιόδοξη είναι η Ευρώπη, με 74 μονάδες και η Βόρεια Αμερική με 81 μονάδες.
Πιο αισιόδοξη χώρα στον κόσμο είναι η Ινδία, ωστόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε στις 126 μονάδες.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά καταλαμβάνει την τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, και αποτελεί επισήμως την πλέον απαισιόδοξη χώρα στον κόσμο.
Οι ελληνικές ανησυχίες

Πέραν του ότι εννέα στους δέκα Έλληνες αναφέρουν ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ένα μεγάλο ποσοστό εκτιμά ότι η κρίση θα παραταθεί. Η εργασιακή ανασφάλεια και η οικονομία παραμένουν πρώτες ανησυχίες των Ελλήνων.
Ο ένας στους τρεις συμπολίτες μας αναφέρει ότι δεν διαθέτει χρήματα μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών του, ενώ όσοι δηλώνουν ότι τους περισσεύουν χρήματα, αναφέρον ότι τα ξοδεύουν για την αποπληρωμή δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων χρεών.
Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (91%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειές του, εξαιτίας της κρίσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα, που δαπανά, για τη διασκέδαση εκτός σπιτιού (80%) και για την αγορά νέων ρούχων (75%), ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό (68%) έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...